IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна "изтощи" запасите от оръжия в САЩ и ЕС

Русия е загубила 1/3 от своята нападателна мощ, сочат анализи на британското Министерство на отбраната

13:14 | 23.05.22 г. 30
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейският съюз трябва да попълни военните си запаси - подкрепата, която оказва на Украйна под формата на въоръжение и амуниции, е намалила отбранителните способонсти на общността, коментира преди дни Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Пред журналисти в Брюксел той коментира нуждата от увеличаване на средствата за отбрана, отчитайки, че Европа дълго време е разчитала на НАТО и САЩ за защита, намалила е средствата за отбрана и сега има недостиг, който трябва да бъде запълнен.

Войната в Украйна "изтощи" не само запасите от оръжия на ЕС. Преди седмици анализатори предупредиха, че доставките към Украйна намаляват съществено резервите и на САЩ, а ще отнеме известно време, за да се попълнят.

От началото на руската офанзива в Украйна Вашингтон изпрати 3,5 млрд. долара под формата на оръжия на Киев - включително и противотанковите ракети Javelin и зенитния комплекс Stinger, както и гаубици и дронове.
Преди броени дни Конгресът одобри и допълнителна помощ от 40 млрд. долара. Това също повдига въпроса относно въоръжението, което ще остане в САЩ и което може да се окаже необходимо при нови конфликти, ако излязат извън контрол.

Според американски военни САЩ вече са изпратили около 1/3 от своите комплекси Javelin и Stinger в Украйна, посочва France 24. Всяка година в страната се произвеждат по 800 противотанкови ракети Javelin, а на Украйна вече са изпратени над 5500, разказва бившият военен Марк Кансиън, днес съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Нужни са поне 24 месеца, за да се удвои производството, предупреди още той.

Но други експерти са категорични - оръжейните фирми винаги успяват да намерят начин и когато е необходимо, да увеличат производството.

И в САЩ, и в ЕС коментират, че доставеното оръжие в Украйна видимо променя хода на военните действия. Помощта, официално одобрена от Брюксел за оръжия, вече надхвърля 2 млрд. евро, а има и много двустранни споразумения между Украйна и членове на ЕС, които обаче европейските чиновници отказват да коментират.

НАТО не "затвори" небето над страната, каквито искания отправяше Киев в първите дни на войната, но след това започна да доставя оръжие, с което украинските военни да отблъснат противника. Според публикация във Washington Post в новия американски пакет ще има даже и ракети Patriot, които действително ще могат да допринесат за превес на украинските над руските военни.

За три месеца пълномащабна война в Украйна Русия също претърпя сериозни загуби. Според официалните власти в Украйна при военни действия в страната са загинали почти 30 хил. руски военни. По данни на британското разузнаване от началото на военните действия в Украйна Русия регистрира загуби, направени от СССР за девет години в Афганистан.

Според британските военни това се дължи на лошата тактика на Москва и липсата на гъвкавост при подхода на командирите. Загубата на въоръжение също не е за пренебрегване, още повече, че руският военно-промишлен комплекс започва да изпитва трудности заради санкциите, наложени от Запада, посочват още британците.

Оценките на Министерството на отбраната на Великобритания сочат, че Русия вече е загубила 1/3 от своите нападателни възможности. Анализатори в институцията са категорични, че руските военни са изпуснали своите възможности и Украйна, благодарение на военната, финансовата и икономическата помощ, в момента е напълно в състояние да спечели войната.

Но военните действия са далеч от своя край, сочат още оценките на военните анализатори. Според коментар на украинския президент Володимир Зеленски руските военни напълно са разрушили източната част на Донбас, обвинявайки ги в безмислени въздушни удари. "Там е ад", допълни Зеленски в свое видеообращение преди дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 5
Kiro_100
преди 1 година
Йористе ... Ти ли си ....:)Вече на техничар ли се правиш ... ???"Техника" ... ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
troika
преди 1 година
Положението наистина е зле. За разконсервиране на 30-50г. танк трябва понякога капитален ремонт, ако не е са правени профилактики през 5г. и всичко това е съпроводено с време, 1 месец примерно, минимум. А старите технологии вече не същестуват в Русия. Проблематично е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 5
Kiro_100
преди 1 година
Между другото .... Какво стана с Героите на Украйна ??? Имам предвид батальона "Азов" .... Нали уж щяха да се бият до последна кръв ....И никога да не се предадат в плен ??? На омразните руснаци ... "Евакуацията" май заприлича на "капитулация" .... Някакви размисли и страсти по въпроса ... Tpoлчe .... ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
Kiro_100
преди 1 година
Какво стана с Йориста ???Мъчно ми е за тоя TPOЛ'.... Да не би по ... Жени да почна да ходи ... ???:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
И-м-б-е-ц-и-л, не е истина в какъв омагьосан свят живееш. Оруел ряпа да яде. Изобщо не смятам да те убеждавам в каквото и да е. Ти си загубена кауза, полезен и-д-и-о-т. Единственият въпрос, които си задавам е, какво ти се е случило в ранното детство, че те е увредило така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И още нещо, нищо незнаещо дребно същество - черните са около 12% в САЩ, а феновете на Алаха от республиките в пPocия са 18% и техния дял расте с изключителни темпове! Ама откъде да знаеш ти, панелен гном, никога нестъпвал по различните държави?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, комплексирано същество с "огромна" кариера на придавач на застраховчици, нищо не ти е ясно, нито имономическо образование имаш, нито нищо. Обикновен озлобен комплексар, отсвирен от живота, от бизнеса и от другия пол, дрънкащ глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Стоенчик - прочети какво написах по-долу. 200 000 руснаци спукаха от бой 500 000 укри, при това озверели и надъхани с омраза. Цифри и факти както се казва. Хем защитаващата се армия би трябвало на теория да има преимущество, което атакуващите би трябвало да заличат с числено преимущество,тоест би трябвало да са поне милион. Трупа мажоретки, а? Русия има отрицателна демография в момента заради периода с убийствено ниска раждаемост - когато САЩ бяха "приятел" на Русия. Чакай Русия да умре !!! Много преди това САЩ ще бъде нигъpска държава, а западноевропейските ще бъдат талибански джамахирии !!! Отделно милиони емигрирали руснаци ще започнат да се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Всъщност британците са в грешка, 1/3 е загубила пPocия, НО от бройките въоръжения, които са на хартия. Много от тези бройки техника са ръждясали по складовете, неокомплектовани или просто окрадени. Всъщност положението е трагично, вадят се някакви консетвирани машини и оборудване, все по-стари и по-стари, щом взеха танкове от кантемировслата танкова дивизия, която се ползва за парад и за охрана на масква, положението е трагедия. Ракетите са на привършване, а няма части за нови. Вадят някакви дърти екземпляри от времето на ссср от складояете, но и те са на свършване. Запада добре си е направил сметката, като се стигне до война на производствен капацитет, победителят е ясен. Даже не споменавам фактът, че западните оръжия са поне 50 години по-развити от opкските ламарини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Колкото и да подскачаш тука, фактите са срещу тебе. За изчерпаните ресурси се говори от доста време и то в натовският блок, чак сега Инвесторът се осмели да го пусне като становище. А втората половина на статията е пропаганда по причини, които би проумяло и 10-годишно дете. Защото укрoпия мълчи за своите загуби, а те са катастрофални. От 500 000 укро-армия аз дори намалих 100 000, както би трябвало да забележиш и ПАК сметките не излизат. Защото ако укро-пропагандата не лъжеше, укpoпите би трябвало вече да имат преимущество 5:1. Що тогава ядат бой всеки ден? Защо вече няма сводки от фронта, само пaлякът реве, че руснаците били лоши? Задаваш ли си тоя въпрос? - Ами защото в Донбас укрите ги мачкат като с валяк !!! Украинските части от Киев (100 000) не могат или не смеят да излязат - запасите им от боеприпаси са намалели силно, оръжейните също, нямат и гориво !!! Прав е Скот Ритер - американският военен експерт (истински, не диванен), че руснаците са феноменални майстори на тактиката и просто попиляват укpoпите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още