IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните действия на Израел срещу Ивицата Газа се ожесточават

Израелската армия обсъжда и сухопътна офанзива в територията

10:23 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Израелските военни засилват атаките си срещу Ивицата Газа, тъй като палестинските бойци продължават да изстрелват ракети по Израел вече пети ден след началото на новите военни действия в региона, съобщава ВВС.

Армията на Израел заяви, че въздушните и сухопътните сили са участвали в атаки в петък, но не са влезли в Газа. Израелските военни посочват, че са поразили цели в Газа, които включват разузнавателни сгради, домове и предприятия, използвани от бойци.

Репортер на ВВС в Газа казва, че е имало обстрел с участието на канонерки, бойни самолети и хеликоптери.

Повече от 100 души са убити в Газа и седем в Израел, откакто започнаха боевете в понеделник.

Междувременно по улиците в Израел се водят ръкопашни боеве между еврейски и арабски тълпи, заради което президентът на страната предупреди за опасност от реална гражданска война. Министърът на отбраната Бени Ганц нареди "мащабно подсилване" на силите за сигурност за потушаване на вътрешните вълнения, при които са арестувани над 400 души.

Полицията твърди, че израелски араби са отговорни за повечето проблеми и отхвърлят обвиненията, че не правят нищо, когато банди от еврейски младежи нападат арабски домове.

Междувременно Хамас изстреля още три залпа от общо около 55 ракети в Израел в четвъртък вечерта.

В изявление, публикувано рано в петък сутринта, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че израелската военна операция срещу палестинските бойци в Ивицата Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Той казва, че Хамас, ислямистката група, която управлява Газа, ще плати висока цена.

Военен говорител на Хамас отговаря, че групата е готова да даде на израелските военни „сурови уроци“, ако те нахлуят на територията. Говорител на Хамас посочва, че групата е показала "само малка част" от своите възможности.

Насилието в региона, избухнало тази седмица, е най-лошото от 2014 г. То тръгна от израелско-палестинско напрежение в Източен Йерусалим, което доведе до сблъсъци на свято място, почитано както от мюсюлмани, така и от евреи. Това прерасна в ракетен обстрел и въздушни удари, след като Тел Авив не изпълни ултиматума на Хамас да оттегли полицията оттам и близкия предимно арабски квартал Шейх Джара, където израелските власти заселват еврейски семейства.

Напрежението се подхранва допълнително от процеса по изселване на палестински семейства от домовете им в Източен Йерусалим заради еврейските заселници и ежегодното честване на Израел за превземането на Източен Йерусалим през 1967 г., известно като Ден на Йерусалим.

Съдбата на града, с дълбокото му религиозно и национално значение и за двете страни, е в основата на десетилетния конфликт между Израел и Палестина. На практика Израел анексира Източен Йерусалим през 1980 г. и счита целия град за своя столица, макар че това не се признава от по-голямата част от международната общност. Палестинците твърдят, че източната половина на Йерусалим е столица на тяхната държава.

В четвъртък израелската армия повика 7000 армейски резервисти и разположи войски и танкове близо до границата си с Ивицата Газа. Наземната офанзива в Газа е един от вариантите, който се разглежда, но все още не е взето решение.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за „незабавна деескалация и прекратяване на военните действия в Газа и Израел“. Призивът му се повтаря и от други дипломати, включително от съюзника на Израел, САЩ. До момента обаче призивите не помагат да се постигне споразумение за прекратяване на огъня.

Висш служител на Хамас заяви, че групата е готова за „реципрочно” прекратяване на огъня, ако международната общност притисне Израел да „потисне военните действия” в спорната джамия Ал Акса в Йерусалим.

Три ракети са изстреляни от Ливан в морето край бреговете на северен Израел, съобщават още израелските отбранителни сили. Нито една група не понесе отговорност за атаката. Няколко бойни групи действат в Ливан, включително Хизбула, която води едномесечна война с Израел през 2006 г.

Международните авиокомпании, включително KLM, British Airways и Virgin Atlantic, спряха полетите до Израел. Входящите полети също се отклоняват на юг от главното летище на Тел Авив.

От понеделник най-малко 103 палестинци са убити, включително 27 деца, а ранените са около 600 души, съобщава министерството на здравеопазването в Газа. Длъжностни лица на територията казват, че загиналите са предимно цивилни. Според Израел обаче убитите в Газа са предимно бойци на Хамас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още