Виновните за свалянето на малайзийския самолет над Украйна може да бъдат съдени задочно

Реконструираната в хода на разследването пилотска кабина на сваления самолет. Снимка: Архив Ройтерс

Виновните за свалянето на малайзийския самолет над Украйна може да бъдат съдени задочно

16.07.2017 14:16

Виновните за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии с полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., при което загинаха всички 298 души на борда, може да бъдат съдени задочно, каза днес външният министър на Австралия Джули Бишоп, цитирана от Ройтерс.

Повечето от жертвите, оказали се на борда на злополучния Боинг-777, бяха холандци, но имаше и пътници от още 17 страни, сред които и 38 австралийци. Самолетът бе свален от произведена в Русия ракета "Бук" над територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, бе заключението на холандската агенция по въздушна безопасност през 2015 г.

В края на миналия месец Холандия обяви, че заподозрените по делото ще бъдат съдени в холандски съд и по холандското законодателство. 

Австралийският външен министър Джули Бишоп каза, че ще следва "всяка законова пътека" и призова Русия да изпълни резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, чийто автор е Австралия, предаде БТА. 

Тази резолюция "призовава всички страни да сътрудничат, за да могат виновниците за убийството да бъдат изправени пред съд", каза тя по австралийската телевизия. "Възможно е да има и и задочно съдене", добави Бишоп. Говорителка на външното министерство не можа да даде повече подробности.

Москва, която отрича всякакво участие в сраженията в Източна Украйна, отрича и някоя нейна ракета да е била използвана срещу полет МН17.

Ройтерс припомня, че през 2015 г. Русия блокира създаването на международен трибунал относно трагичния инцидент.

Не е ясно доколко Москва ще сътрудничи с холандския съд, ако прокурорите назоват руснаци като заподозрени или поискат информация по случая, добавя агенцията.

Преди няколко дни Малайзия изрази надежди, че заподозрените ще станат известни до края на годината.

Рубрики
Kъм пълната версия