IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела иска да си върне от Bank of England злато за близо 550 млн. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се разпореди в края на миналата седмица да бъдат въведени санкции, за да се блокират операциите със златните запаси

10:54 | 06.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Венецуела иска да върне в страната злато на стойност около 550 млн.  долара, което се пази в Bank of England заради опасения, че то може да бъде блокирано по силата на санкциите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два източника.

Според техните данни правителството на Николас Мадуро се опитва да върне 14 тона злато в страната, а в същото време Bank of England иска да изясни какво възнамерява да направи латиноамериканската страна със скъпоценния метал, пише БТА. Неназованите източници посочват още, че Каракас не може да изпълни плановете си вече втори месец, защото не успява да издейства застраховка, необходима за превозването на такова голямо количество злато.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се разпореди в края на миналата седмица да бъдат въведени санкции, за да се блокират операциите на Венецуела с нейните златни запаси. В документът, разпространен от пресслужбата на Белия дом се посочва, че администрацията на САЩ планира да попречи на венецуелските власти "да разхищават богатството на Венецуела за свои корумпирани цели" и "да навредят на инфраструктурата на Венецуела и екологията на страната заради безстопанственото управление". Поради тази причина Вашингтон забрани на американци да участват в добива на злато във Венецуела.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, съпътствана от хиперинфлация, девалвация на националната валута и дефицит на стоки от първа необходимост и лекарства. Според оценки на Върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в момента извън Венецуела живеят над 2,6 милиона граждани на тази страна. Всеки ден около 5000 венецуелци напускат родината си, а правителството отрича да има хуманитарна криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis17
преди 5 години
а англоговорящото племе не им връща на хората парите, после що немали ко да ядат, еми шефовете от Козяк 16 на наще *** ги умориха венецуелци, а за нас има специален наложен геноцид, той е специален щот сме у ЕС "манната небесна" ......Улица "Последна" - част 1https://m.youtube.com/watch?v=fkHUrlQfESM&t=1072sУлица "Последна" - част 2https://m.youtube.com/watch?v=vxcVLl3rJcU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
polki
преди 5 години
А защо никой не пита настоящите управници какво се случва с българското злато което Милен Велчев закара в Англия преди 16 години? Защо никой не казва, че ние също като Венецуела не можем да си го вземем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
fras
преди 5 години
а в същото време Bank of England иска да изясни какво възнамерява да направи латиноамериканската страна със скъпоценния метал, пише БТА.----------------------------------Не съм фен на венецуелските управляващи, но Bank of England (или която и да е друга банка) няма никакво право да пита какво ще прави някой с своите собствени активи.А тутакси трябва да си му ги даде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Бре да му се невиди, САЩ колко добрички били. Направо съм поразен от добротата на американците, както се вика като ейменско дете поразено от американска ракета :)"... администрацията на САЩ планира да попречи на венецуелските власти "да разхищават богатството на Венецуела за свои корумпирани цели" и "да навредят на инфраструктурата на Венецуела и екологията на страната заради безстопанственото управление".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още