IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен: Надявайте се на най-доброто, подгответе се за най-лошото

Председателят на Европейската комисия призова за предпазни мерки и бързи действия заради омикрон варианта на коронавируса

07:45 | 29.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg</em></p>

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за предпазни мерки и бързи действия заради омикрон варианта на коронавируса, предадоха DPA и БТА.

"Приемаме варианта омикрон много сериозно и знаем, че се надпреварваме с времето", каза Фон дер Лайен при посещение в Латвия. Тя допълни, че все още не всичко е известно, като учени и производители ще имат нужда от две до три седмици, за да получат пълна представа за силата на варианта.

Общото правило е: "Надявайте се на най-доброто, подгответе се за най-лошото", подчерта тя.

По думите й ЕС е "на сигурно", когато става дума за ваксините. Договорът с Pfizer/Biontech за закупуване на 1,8 млрд. ваксини включва клауза, позволяваща производителите да адаптират ваксината към нови мутации в рамките на 100 дни, каза Фон Дер Лайен.

Междувременно американският главен епидемиолог и специалист по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи докладва на президента Джо Байдън, че окончателна информация за новия вариант на коронавируса Омикрон ще има до две седмици, предаде Ройтерс.

Байдън бе подробно информиран за новия вариант от своя кризисен щаб за борба с коронавируса, след като се върна във Вашингтон в края на празничния за САЩ уикенд. Експертите очакват омикрон да стигне до САЩ въпреки забраната за допускане на посетители от Южна Африка.

Фаучи подчерта, че според него съществуващите ваксини защитават от тежко протичане на болестта, предизвиквана от коронавируса. Експертите повториха препоръката си ваксинираните да си поставят бустерни дози.

Освен в Южна Африка случаи на омикрон варианта са потвърдени в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг и Чехия.

Великобритания свиква днес спешна среща на министрите на здравеопазването от Г-7 за обсъждане на омикрон варианта на коронавируса, след като на Острова бе регистриран трети заразен с него човек.

В качеството си в момента на председател на Г-7 Великобритания реши да свика тази среща, тъй като първоначалните сведения за новия вариант показват, че той се разпространява много бързо и има вероятност сегашните ваксини да са по-малко ефективни срещу него.

Последният заразен, който вече не е в страната, е посетил места в Лондон, включително Уестминстър. От Британската агенция за здравна  безопасност сега активно правят тестове на жители по местата, където се предполага, че може да има заразени. Междувременно бяха направени някои уточнения към допълнителните мерки, свързани с предпазването от омикрон варианта, предаде БНР.

Всички пристигащи във Великобритания от 4 часа сутринта във вторник местно време ще трябва да си правят PCR тест на втория ден или по-рано и трябва да се самоизолират, докато не получат отрицателен резултат. Тестовете трябва да бъдат поръчвани от частни компании, като безплатните тестове на Националното здравеопазване няма да се смятат за валидни конкретно за тази цел.

Също от вторник се завръща задължителното носене на маски в магазините, банките, пощите, фризьорските салони и обществени транспорт. Нов момент обаче е завръщането на маските при учениците в средното образование.

По-рано президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоса призова международната общност да отмени забраните за пътувания от страната му. Десетки държави затвориха границите си за Южна Африка, където бе открит омикрон вариантът.

Според Рамафоса решението за изолиране на страната му е научно неоправдано и дискриминационно.

Появата на омикрон ни показва още веднъж, че неравенство в разпределянето на ваксините не бива да се допуска. Забраната за пътувания няма да помогне. Вместо това богатите държави трябва да помогнат на по-бедните в битката с Covid, каза южноафриканският президент Сирил Рамафоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
шашава цензура ... кое е нормално днес ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Каква е тази цензура, от две изречения ми оставяте една дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 2 години
Урсула обясни на гражданите на ЕС,защо служителите на ЕЦБ скочиха да искат още по високи заплати зарада УЖ временната инфлация която лъжливо ни пробутва Лагард през извратената си парична политика на банката ??Защо не се концентрирате върху реалния проблем-поскъпването на стоките и услугите,което вкарвате със всеки следващ локдаун?Лъжете хората с ваксини и вируси докато ги водите в бездната на немотията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още