IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упадъкът на държавните инвестиционни фондове

Заради ниските цени на петрола страните износителки на суровината все повече се възползват от държавните си фондове

13:10 | 30.01.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В дните преди бума на суровините преди няколко години богатите на петрол страни и тяхното богатство от петродолари бяха любими на Световния икономически форум в Давос, коментира Bloomberg.

Панел, включващ представители на кувейтски, саудитски и руски държавни инвестиционни фондове, бе един от най-привлекателните в Давос през януари 2008 г., точно преди цените на петрола да скочат до 150 долара за барел. Беше време, когато производителите на суров петрол акумулираха облигации и акции за милиарди долари, както и недвижими имоти, спортни отбори и други трофейни активи. Толкова влиятелни бяха фондовите мениджъри, че група банкови управители им казаха при закрити врати в швейцарския курорт да станат по-прозрачни или рискуват срещу тях да излязат американските законодатели.

Сега, с цена на петрола под 30 долара за барел, ситуацията се обърна. Вместо да купуват американски държавни ценни книжа, британски вериги универсални магазини и френски футболни отбори, страните производителки разпродават, помагайки да се потиснат още повече вече изплашените пазари. Само няколко мениджъри на държавни фондове ще се появят на годишния форум през 2016 г. И не само един панел е посветен на темата този път.

„Те продават, и то продават много“, казва Паоло Скарони, заместник-председател на Rothschild & Sons и бивш ръководител на най-голямата петролна компания на Италия, ENI SpA. „Разпродаването ще продължи и през 2016 г., тъй като богатите на петрол страни се нуждаят от финансиране“ на разходите си.

От другата страна на Близкия изток, в централна Азия, Африка и Латинска Америка правителствата се възползват от резервите си, натрупани в по-добрите времена. Петродолари се изливат през безброй инструменти: държавни инвестиционни фондове, фондове за стабилизиране, за развитие и резерви в чужда валута, пазени от централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 8 години
Дали ще видим арабин да слугува на европейка?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
иначе сега е перфектния момент на повечето държави (на юг и изток от тук) износителки на петрол и газ да се реформират безболезнено .... но надали ще се случи преди да изпукат всички спестявания :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 8 години
в крайна сметка не е ли точно това причината за създаването на тези фондове, да управляват парите от излишъка при бум и съответно да връща пари към държавата при криза ..... така наречените бели пари за черни дни :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още