IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Свиването на капиталовите разходи за изкопаеми горива е пътят към зелено бъдеще

Намаляване на капиталовите разходи за изкопаеми горива с 10 трилиона долара може да има по-добър ефект от въглеродния данък за енергийния преход, смятат анализатори

21:05 | 14.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Намаляване на капиталовите разходи за изкопаеми горива с 10 трилиона долара може да се окаже ключово за постигане на ненулевите емисии парникови газове до 2050 г., сочи проучване на компанията UBS Group AG, цитирано от Bloomberg.

За да се постигне такова „зануляване“ на емисиите, би трябвало да бъдат наложени достатъчно големи и всеобхватни ограничения, за да се намалят кумулативните капиталови разходи за изкопаеми горива с две трети от сегашната сума, или с около 10 трилиона долара, написаха в бележка анализаторите на UBS, оценявайки перспективите за енергията и изменението на климата.

Според тях Европа вероятно ще бъде отправна точка за подобен ход.

„Очакваме да видим увеличаващи се правни и финансови ограничения върху капиталовите разходи за изкопаеми горива, които ще влязат в сила по-бързо от идеята за въвеждане на глобален въглероден данък, ускорявайки неизбежно конвергенцията на сектора на енергетиката и комуналните услуги“, пишат анализаторите.

Европейските страни са на челно място в борбата срещу изменението на климата - постигането на климатичен неутралитет до 2050 г. е основен приоритет за председателя на Европейската комисия  (ЕК) Урсула фон дер Лайен, като в същото време стана ясно, че правителството на Германия ще предложи на RWE AG значителна компенсация, за да затвори своите въглищни централи. Миналия месец испанската компания Repsol SA стана първата петролна компания, която се ангажира с целта за постигане на ненулеви емисии до 2050 г.

Макар въглеродният данък в момента да е в центъра на вниманието на привържениците на идеята за въглероден неутралитет поставянето на таван върху капиталовите разходи за изкопаеми горива може да се окаже по-лесният и по-бърз начин за осъществяване на плановете, смятат от UBS.

Акциите на компаниите от сектора на възобновяемата енергия регистрираха отлично представяне на фондовите борси през 2019 г. Зелените правителствени политики са основните фактори за растежа на въпросните дружества, сред които личат имената на Orsted A/S, RWE, Enel SpA, SSE Plc и EDP Renovaveis SA, споделят анализатори от Bank of America Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още