IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори между Китай и САЩ се удължават с още един ден

Според китайски вестник Пекин и Вашингтон планират да постигнат споразумения, които ще станат важни стъпки към прекратяването на търканията помежду им

11:31 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Участниците в преговорите по търговско-икономически въпроси между Китай и САЩ решиха да удължат консултациите си с още един ден, информираха американски високопоставени представители, цитирани от световните агенции и БТА.

Според анализатори на китайския в. "Глобал таймс" Пекин и Вашингтон планират да постигнат споразумения, които ще станат важни стъпки към прекратяването на търканията между двете водещи световни икономики.

Въпреки че информирани източници на вестника не коментират подробности по преговорите, китайски наблюдатели очакват оптимални и взаимноизгодни решения в края на консултациите.

Китай и САЩ играят днес продължения, а световните пазари са еуфорични, отбелязва Франс прес.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че "дискусиите вървят много добре!", а неговият министър на търговията Уилбър Рос заложи на "отговорно споразумение" поне по част от спорните теми.

От 7 януари преговарящите в Пекин се опитват да намерят решения след постигнатото примирие от началото на декември. Американската делегация начело с заместник търговския представител на САЩ Джефри Гериш не направи никакъв коментар.

Тръмп започна търговската война през юли миналата година като повиши митата върху китайски вносни стоки в отговор на оплаквания, че Пекин краде технологии или оказва натиск върху компании да предават технологиите си. Китай отговори с контрамита.

Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се споразумяха през декември 2018-а да спрат за 90 дни взаимното повишаване на митата, докато преговарят. Според икономисти обаче това е твърде кратък период за решаване на проблеми, които пречат на отношенията между САЩ и Китай от години.

Вашингтон настоява Пекин да направи промени, включително да свие плановете си за създаване на държавни китайски лидери в роботиката и други области.

Китайски представители намекнаха, че Пекин може да промени промишлените си планове, но отхвърлиха натиска да се откажат от стратегия, възприемана от китайските лидери като път към просперитета и по-голямото световно влияние. Те се опитаха да намалят натиска за по-мащабни промени като предложиха някои отстъпки в търговията, включително купуването на повече американска соя, природен газ и други стоки.

На 7 януари, когато започнаха преговорите в китайското министерство на търговията, Пекин се оплака, че американски военен кораб е навлязъл в китайски води, но не стана ясно дали случилото се ще попречи на преговорите. И двете страни досега не дават много информация за разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още