IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турците купуват злато, за да се предпазят от растящата инфлация

Жителите на страната са купили златни бижута, кюлчета и монети на стойност 965 млн. долара през първото тримесечие на 2018 г.

21:52 | 11.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на злато в Турция е нараснало с над една трета през първото тримесечие, тъй като потребителите са се насочили към ценния метал, като защита срещу поевтиняването на валутата и повишаването на инфлацията, пише Financial Times.

Златни бижута, кюлчета и монети на стойност 965 млн. долара са били закупени от турците през първото тримесечие на тази година, ръст с 34% спрямо същия период на миналата година и второто най-голямо повишение сред страните в света в този  период, сочат данните на Световния съвет по златото.

Турската лира е най-зле представящата се валута спрямо долара тази година след аржентинското песо сред страните с нововъзникваща икономика. В четвъртък тя достигна ново най-ниско ниво спрямо американската валута, след като инфлацията се повиши до близо 11% миналия месец. Опасенията, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще въведе нови фискални стимули преди изборите следващия месец в съчетание с понижаването на рейтинга на страната от Standard & Poors нанесоха допълнителен удар на валутата, която тази година е загубила 10,5% от стойността си.

„След векове на неизпълнение на задълженията и икономическа нестабилност турците са много умели в опазването на спестяванията си“, казва Чарлз Робъртсън, глобален главен икономист в Renaissance Capital.

„Златото винаги е било убежище за тях, каквото в предишните едно-две десетилетия бяха чуждестранните валути и имотите. След като централната банка не повиши лихвените проценти, както очакваха пазарите и местните хора през януари, не е изненадващо, че търсенето на злато нараства“, допълва Робъртсън.

Лирата записа спад от 1,4% до рекордно ниското ниво от 4,24 лири за един долар миналия четвъртък, а инфлацията се повиши до 10,85%.

В същото време Турската централна банка агресивно изкупува злато от май 2017 г., като запасите й почти са се удвоили, сочат данни за Световния съвет по златото. Централната банка на страната е била вторият по големина нетен купувач на злато сред централните банки в света през първото тримесечие, допълва същият източник. Златото често се използва като убежище срещу инфлацията, слабостта на валутата и волатилността на икономиката.

Цената на ценния метал се повиши с 0,2% тази година до 1 305,29 долара за една тройунция, но слабостта на лирата тласна цените на златото в Турция до рекордни висини. злато злато

„Търсенето на злато в Турция в момента е стимулирано от слабостта на местната валута, като хората обръщат спестявания в благородния метал, за да се защитят от спада на курса на лирата. Отчасти търсенето е и политически мотивирано, тъй като президентът насърчава хората да се отказват от долара и да се насочват към златото“, казва Керим Сенер, управляващ директор в компанията Ariana Resources в Турция.

Апетитът в страната към златото през първото тримесечие е в контраст с тенденцията в света. Като цяло търсенето на злато е намаляло със 7% до 31 млн. тройунции, най-слабото първо тримесечие от 2008 г. насам. Това до голяма степен се дължи на спада в търсенето сред инвеститори от САЩ.

От началото на годината икономисти се опасяват, че икономиката на Турция е застрашена от прегряване. В потвърждение на тези притеснения Moody’s понижи кредитния рейтинг на страната в началото на март, като посочи нарастващата уязвимост на Турция към външи сътресения и влошаващата се политическа обстановка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Жълтото си остана единствената реална, неподвластна на времето валута а не виртуален ***! Има изкуствени диаманти, но няма изкуствено злато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Интересно, че не диверсифицират в евро, долар или франк, а скачат на жълтото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още