IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция затяга хватката над неправителствените организации

С нов закон страната дава възможност на вътрешния министър да заменя членове на разследвани по обвинения в тероризъм фондации и сдружения

13:12 | 27.12.20 г. 2
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Парламентът на Турция прие закон, който ще засили контрола над фондациите и сдруженията, предава Ройтерс. Според групи за защита на правата, включително Amnesty International, законодателството рискува да ограничи свободите на организациите на гражданското общество, допълва информационната агенция.

Законът позволява на вътрешния министър на Турция да замени членове на организации, които са разследвани за обвинения в тероризъм. Вътрешното министерство може също да се обърне към съдилищата за спиране на дейностите на групите съгласно новия закон.

Текстовете засягат международните организации, които също могат да бъдат санкционирани.

Законът е написан от управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган, която има парламентарно мнозинство със своите националистически съюзници.

По-рано тази седмица седем организации на гражданското общество посочиха в изявление, че обвиненията в тероризъм в Турция са произволни, като допълват, че законът нарушава презумпцията за невинност и наказва тези, чиито процеси не са финализирани.

„Като се има предвид, че хиляди граждански активисти, журналисти, политици, членове на професионални организации са разследвани в рамките на (закона за борба с тероризма), няма съмнение, че този закон ще бъде насочен към почти всички опозиционни асоциации“, казват организациите.

Властите започнаха разследвания въз основа на обвинения в тероризъм срещу стотици хиляди хора, подложени на репресии след неуспешния преврат през 2016 г. Членове на неправителствени организации и други групи на гражданското общество бяха разследвани и съдени, а стотици фондации бяха закрити с постановления.

Критиците твърдят, че правителството на Ердоган е използвало опита за преврат като претекст за атака върху несъгласието. Правителството казва обаче, че мерките са необходими предвид заплахите за сигурността, пред които е изправена Турция.

Според закона фондациите ще се инспектират ежегодно от държавните служители. Местните управители или вътрешният министър могат да блокират онлайн дарителски кампании по мярка за предотвратяване на финансирането на тероризма и прането на пари.

Могат да бъдат наложени и глоби в размер до 200 000 лири (26 500,60 долара) в сравнение с предишния максимум 700 лири. Според организациите това „на практика ще доведе до закриване на много асоциации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
дърво за всички НПОта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Здравейте,Някой има ли представа колко НПО има в Турция колко в България и например в Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още