IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Русия потвърдиха военното си сътрудничество

Отншенията между страните са още едно главоболие за НАТО

13:39 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Външният министър на Русия Сергей лавров (вляво) и на Турция Мевлют Чавушоглу (вдясно) на среща през януари. <em>Снимка: Getty</em></p>

Външният министър на Русия Сергей лавров (вляво) и на Турция Мевлют Чавушоглу (вдясно) на среща през януари. Снимка: Getty

Турция и Русия се ангажираха да развият военно сътрудничество въпреки санкциите на САЩ. Споразумението между Анкара и Москва рискува да дестабилизира НАТО, пише онлайн изданието EUObserver.

"Предпочитаме да решаваме всички въпроси, включително този за С-400, чрез преговори", коментира външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който напомня за руската система за противовъздушна отбрана, закупена от Турция.

САЩ наскоро поставиха в черен списък четирима турски официални лица заради тази сделка и преди това изключиха Турция от програмата за развитие на бойни самолети заради опасения, че руската система може да застраши активите на НАТО в региона.

Чавушоглу коментира, че това е "акт на агресия срещу суверенните права на страната ни".

"Няма да се откажем от намеренията си", каза Чавушоглу след среща с руския външен министър Сергей Лавров в Сочи, Русия. "Оценяваме ... принципната нагласа на нашите турски колеги да продължат сътрудничеството в тази област въпреки продължаващия нелегитимен натиск от страна на Вашингтон," коментира Лавров.

Западът се опита да забие клин между Турция и Русия, защото те се противопоставят на претенциите му за монопол върху властта, добавя Лавров. Но "нашите отношения придобиха стратегическо значение много преди Западът да започне да заплашва и да налага своите нелегитимни, едностранни санкции", допълва той.

Турският министър повтори официалната позиция, че Анкара не вижда по-тесните връзки с Москва като алтернатива на нейното членство в НАТО и присъединяването ѝ към ЕС.

Чавушоглу и Лавров обещават също така да наблюдават прекратяването на огъня между Армения и Азербайджан, да подкрепят мирните преговори в Либия и да създадат зона за деескалация в Сирия. Русия и Турция воюваха на противоположните страни в гражданските войни в Либия и Сирия. Анкара се противопостави на Москва, като използва безпилотни летателни апарати и наемници, за да помогне на Азербайджан да завладее региона Нагорни Карабах от Армения. Турското министерство на отбраната потвърди, че ще изпрати генерал и 35 офицери в нов руски център за наблюдение на прекратяването на огъня, изграден в Агдам в Азербайджан.

Чавушоглу и Лавров също обещаха да завършат изграждането на газопровода „Турски поток“ към ЕС, въпреки закъсненията заради пандемията.

Русия освен това даде право на Турция да произвежда ваксината срещу коронавируса Sputnik V. "Целта на това сътрудничество е не само доставката на ваксини, но ... тази ваксина да се произвежда и в Турция," казва Чавушоглу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още