IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп със закана към Иран: Държим на прицел 52 важни цели

В официалния си профил в Twitter президентът на САЩ написа, че "страната няма да приеме повече заплахи" от Иран

09:40 | 05.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп заплаши Иран с 52 военни удара срещу конкретни цели, ако ислямската република реши да отмъщава смъртта на генерал Касем Солеймани.

Ръководителят на елитните части "Ал Кудс" беше убит от американски дрон в петък. Тази сутрин водената от Съединените щати военна коалиция в Ирак потвърди за ракетни нападения срещу нейна база, предава БНР.

В Twitter американският президент написа, че Иран е много смел в отговора си на смъртта на Солеймани, който Тръмп отново обвинява за много убийства през годините и нападението срещу посолството на Вашингтон в Багдад по-рано тази седмица. 

Тръмп написа, че "страната няма да приеме повече заплахи" от Иран.

"Ако Иран нападне американец или американска собственост, ние сме се прицелили в 52 ирански обекта, някои на много високо ниво, важни за Иран и за иранската култура, които ще ударим много бързо и много твърдо", предупреждава Доналд Тръмп и допълва, че числото на обектите символизира 52-мата заложници в американското посолство в Техеран през 1979 година.

Паралелно със заканите на Тръмп американската военна коалиция в Ирак потвърди за дме ракетни нападения късно вчера. Едната цел е била базата Балад, където има американски войници.

Никой военнослужещ не е бил ранен, но е възможно да се пострадали иракски цивилни. По-рано международни медии съобщиха и за ракети, паднали в т.нар. Зелена зона в Багдад, където се помещават посолствата на различни страни, включително това на САЩ.

Великобритания призова за сдържаност след убийството на иранския военен командир.

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че ще опита чрез директни разговори с Иран да съдейства за намаляване на напрежението.

Бъдещият канцлер на Австрия - Себастиан Курц, предложи Виена да е домакин на среща на високо равнище Иран - САЩ за изясняване на противоречията между тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още