IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп предлага директно инжектиране на дезинфектанти като терапия за Covid-19

Смъртните случаи от коронавирус в Бразилия минаха 3000, за девети пореден ден в Китай няма регистрирани смъртни случаи на коронавируса

09:46 | 24.04.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Aмериканският президент Доналд Тръмп заяви, че по негово предложение изследователите ще проверят дали на хората може директно да бъдат инжектирани дезинфектанти като терапия за новия вирус.

По време на пресконференция в четвъртък вечерта (местно време) той засегна и възможностите за внасяне на силна светлина "в тялото" за лечение на коронарни инфекции.

Непосредствено преди това на пресконференция в четвъртък вечерта (местно време) правителствен експерт заяви, че белината и дезинфектантите бързо убиват патогена Sars-CoV-2, например върху сухи метални повърхности като дръжка на вратата. Подобна процедура обаче най-вероятно би била опасна за живота.

„Дезинфектантът го избива за минута. Една минута“, каза президентът. „Има ли начин да направим нещо подобно чрез инжектиране вътре?“ Според Тръмп това ще бъде „почти почистване. Попада в белите дробове и върши огромна работа в белите дробове“.

"Има ли начин да направим нещо подобно - чрез впръскване или почти почистване ... би било интересно да проверим това", заяви Тръмп в Белия дом пред журналисти. "Това би трябвало да се остави на лекарите, разбира се", добави той. "Но ми звучи интересно", каза президентът.

Според специалистите сапунът, дезинфектантите и избелващите вещества могат надеждно да убият вируса, когато се използват външно - т.е. при миене на ръцете или почистване. Засега обаче няма доказани лекарства или техники, които да елиминират патогена при заразени пациенти.

Правителственият експерт също така заяви, че животът на патогена се намаля драстично, когато е изложен на пряка слънчева светлина. Тръмп използва и това, за да спекулира с възможните терапевтични подходи и говори за варианти за внасяне на силна светлина "в тялото" за лечение на коронарни инфекции.

 

Предложението на Тръмп предизвика подигравки в редиците на демократите.

Вероятният му конкурент на президентските избори през ноември, демократът Джо Байдън, написа в Twitter: „UV-светлина? Инжектирайте дезинфектант? ”Тръмп трябва по-скоро да се грижи за повече тестове и защитно оборудване за действителните здравни работници.

Световната здравна организация предупреди да не се използват UV лампи за стерилизиране на която и да е част от тялото, заявявайки, че това може да предизвика дразнене на кожата.

Последва доста остра реакция на лекарите в САЩ, които предупреждават за опасностите от определена употреба на дезинфектантите. Решение като поглъщане на белина би било "възможно най-лошото" за белите дробове, заяви пулмологът от Джон Балмс от Сан Франциско пред Bloomberg.

„Идеята за инжектиране или поглъщане на какъвто и да било вид почистващ продукт в тялото е безотговорна и опасна. Това е често срещан метод, който използват хората, когато искат да се самоубият," каза пред NBC пулмологът Вин Гупта.

Коронавирусът по света

За първи път от началото на пандемията с коронавирус Бразилия регистрира повече от 400 смъртни случаи от коронавирус в рамките на 24 часа. Според данни на Министерството на здравеопазването в Бразилия в четвъртък вечерта (местно време), броят на смъртните случаи между сряда и четвъртък е 407. Това е най-големият брой за този период от началото на пандемията на Covid 19. Общо 3313 души са загинали в Бразилия от коронавируса според официалната информация. Броят на заразените в страната е 49 492.

Броят на заразените и на смъртните случаи в Бразилия се увеличават на фона на често изразяваното нетърпение, което изразява бразилският президент Жаир Болсонаро по отношение ограничителните мерки, въведени заради коронавируса от губернаторите на бразилските щатове.

Новият бразилски министър на здравеопазването Нелсон Тайш, който встъпи в длъжност в петък след отстраняването на предшественика си на този пост, заяви, че е възможно увеличаването на броя на случаите на заразяване да се дължи на увеличения брой тестове за коронавирус.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха с 2337 за денонощие и достигнаха 150 383, по оповестени днес данни на института "Роберт Кох". Броят на починалите се е увеличил с 227, до 5321.  Оздравели са 106 800 души, което е с 3500 повече в сравнение с предишния ден. Така денонощният ръст на оздравелите съществено превишава броя на заразените, съобщи институтът.

Като цяло динамиката на установяване на нови случаи остава по-ниска в сравнение с първата половина на април. Главните огнища на разпространение на коронавируса в Германия са провинциите Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг. Припомняме, че в четвъртък канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че страната е едва в началото на пандемията и „се движим по много тънък лед“.

Междувременно Китай, откъдето тръгна новата пандемия, съобщи в петък, че за девети пореден ден в страната няма регистрирани смъртни случаи от Covid-19. Новите случаи на коронавирус са само шест, като два от тях са внесени от чужбина. В болници се лекуват 915 пациенти, от които 57 са в тежко състояние.

От началото на епидемията в Китай са починали 4632 души от общо 82 804 заразени.

Пандемията от новия коронавирус е отнела живота на най-малко 186 462 души от  появяването си през декември в Китай, предаде AFP, като се позова на официални данни.

Случаите на заразяване са над 2 675 050 в 193 страни и територии. От тях 708 400 се смятат за оздравели. Починалите през изминалото денонощие са 4576, а новите случаи на заразяване са 68 017. 

Страните с най-много нови смъртни случаи са Великобритания (616 смъртни случая), Съединените щати (595) и Франция (516).  Съединените щати остават най-тежко засегнатата от коронавируса страна както по брой заразени (856 209), така и по брой на смъртните случаи (47 178).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Ако всички си мълчаха и и бяха като теб, а не пробваха нови идеи, човекът щеше още да живее в пещери и да се храни с корени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
лекарство, базирано на химични съединения, които отравят вируса, а не антитела.----по добре и двамата да си бяхте мълчали, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
mariata
преди 3 години
Всъщност Тръмп не е казал нищо лошо, но журналистите не са достатъчно умни да го разберат и се е получил развален телефон. Тръмп предлага да се проучи възможност за внасяне на дизенфектант в тялото, т.е. предлага насока за бъдеща развойна дейност. Не бих се учудил, ако именно подобно се окаже ефективното решение - лекарство, базирано на химични съединения, които отравят вируса, а не антитела. Не винаги само очевидното е правилно. Не би било невероятно и ако именно някаква лъчетерапия се окаже успешното решение за убиване на вируса. В случая Тръмп не е г л у п а к, а визионер. Сигурно навремето са смели на изобретателя на бензиновия двигател - как от разложени тр у пове чрез многократни експлоз ии ще може човек да се движи 10 пъти по-бързо от най-бързия кон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Празно *** с празни очи, от което излизат празни думи... И дори опасни и подвеждащи думи. Трябва да бъде съден за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Добре е той първо да експериментира върху себе си и ако доживее до сутринта да разпореди употребата на белина на национално ниво.....:):):).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
хахахх, определено най-тъъъпия американски президент в цялата им история ! ... и даже не е изкарал един мандат още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
мдам и простолюдието веднага си личи от самолет ..... койт е прос то е за дълго, чак награди по медицина ше му даат, прос бил не знам си къв бил .... , кой мое чете между редовете мое, койт не мое да го бълбука и да потъва как се види нагледно, така и става .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
импе , къде си човек , да коментираш мъдростите на "великият" човек от голямата бяла къща и общата му култура ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
V.At.
преди 3 години
Смаян съм от коректора! Думата е с.а.п.у.н? Бойчо, у вас не се ли миете? Или го смятате за извратено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
V.At.
преди 3 години
Гледай какви хора сте! Най-сигурния дезифектант при вируса си е спирт и то в сравнително малка концентрация. След като се приберете, почиствате ръцете си /може и със ***/ и след това, поради силно изложените на въздействие устна кухина и гърло, прочиствате и тях с 40% разтвор на алкохол. След това замезвате. Направо си е по рецептата на Тръмп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още