IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: "Битката за свободата" във Венецуела започна

Мексико и Уругвай свикват международна конференция за Венецуела на 7 февруари в уругвайската столица Монтевидео

08:41 | 31.01.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на протестите във Венецуела срещу колегата си Николас Мадуро с думите, че "битката за свободата" е започнала. Той направи това в публикация в Twitter, предаде ДПА.

В публикацията си във връзка с демонстрациите Тръмп обяви и че в телефонен разговор е поздравил опозиционния лидер Хуан Гуайдо "за историческото поемане от него на президентския пост". В съобщението на стопанина на Белия дом Гуайдо беше наречен "венецуелският временен президент".

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън съобщи също в Twitter, че вчера е имал "много продуктивна среща" с директорския екип на компанията Citgo, предаде Ройтерс. Citgo е дъщерна компания в САЩ на венецуелската държавна петролна компания PDVSA. Преди дни САЩ наложиха санкции на PDVSA.

"САЩ продължават да работят в посока на това да направят така, че икономическите ползи от природните богатства на Венецуела да не бъдат разграбени от Мадуро и обкръжението му. Имахме много продуктивна среща този следобед с ръководството на Citgo", написа Болтън.

Мексико и Уругвай свикват международна конференция за Венецуела на 7 февруари в уругвайската столица Монтевидео, предаде Асошиейтед прес.

Предвидено е в нея да участват неутрални страни, а целта е с нейна помощ да започне диалог между венецуелците. Мексико и Уругвай заявиха, че очакват във форума да се включат най-малко десет страни, както и международни организации.

"Целта на конференцията ще бъде да се създаде основа за нов механизъм за диалог, включващ всички сили във Венецуела и така да се допринесе за възстановяването на мира в тази страна", се казва в съвместно изявление на Уругвай и Мексико.

Мексико и Уругвай отказват да спрат да признават управлението на Мадуро.

Боливийският президент Ево Моралес обяви, че страната му ще участва в конференцията, предаде ТАСС.

Вчера лидерите на Мексико и Испания се срещнаха в Мексико, за да обсъдят различията си във връзка с политическата криза във Венецуела. На съвместна пресконференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и испанският премиер Педро Санчес изразиха надежда, че ще съумеят да посредничат за диалог, чрез който да бъде уредена кризата.

"Ще участваме, ако поискат това от нас, за да могат двете страни в конфликта да седнат и да водят диалог без предварителни условия", каза Лопес Обрадор.

"Испанското правителство не иска да отстранява или налага правителства", заяви той. "Испанското правителство иска чрез демократични методи и честни, чисти и прозрачни избори венецуелският народ да намери изход от кризата, в която живее от много години", заяви Санчес.

Правителството на Лопес Обрадор беше критикувано за това, че не признава Гуайдо за временен президент.

Испания обаче в събота се присъедини към Франция, Великобритания и Германия и изрази позиция като тяхната, че ако до осем дни Мадуро не обяви, че свиква избори, ще признае Гуайдо.

Колумбийските власти обявиха вчера, че са забранили на над 200 души, за които има данни, че имат тесни връзки с Мадуро, да влизат на колумбийска територия.

Ръководителят на колумбийските имиграционни власти Кристиан Крюгер заяви, че мярката е част от по-широк отговор на така наречената Група от Лима (регионално обединение на латиноамерикански страни плюс Канада) на кризата във Венецуела.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
т.е. Мадурата остава така как изглежда раотата щот там са вложени 25 млрд. от раша/чайна .... а войната на Раша в Сирия струваше 1млрд. на САЩа 10х толкоз .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
"Тръмп: "Битката за свободата" във Венецуела започна"Еми да, то така започна битката за свобода и в Ирак, и в Фганистан, и в Либия, и в Сирия, и в Украйна и къде ли не още... И насекъде - свобода, демокрация и благоденствие се леят от Америка.... Гледан филм... Ако руснаците и китайците се запънат, най-вероятно ше гледаме сирийски вариант - пак гледан филм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
многодобре
преди 5 години
...сащ внасят от Венецуела нефт , който захранва рафинериите в южната част на страната. Тези рафинерии са пригодени да използват този нефт. След наложените санкции от страна на сащ , венецуелците едвали ще пращат сурвина при положение, че няма да получават пари. ......от друга страна Русия и Китай са вложили много пари в страната и ще подкрепят законното правителство в страната начело с Мадуро. ....При положение, че се проточи във времето този застой в търговията с нефт между сащ и Венецуела голяма част от рафинериите от юга ще измякат. .......дали ще издържи доналдът на поста си, ако се наложи някоя и друга рафинерийка да затвори?...дали това не е краят на една империя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Те САЩ според американофобите са зафалирали още от 70-те, ама нещо прогнозите ви все излизат криви. Тъй че спрете да гледате в чуждата паница, вместо това пробвайте да си оправите вашите изстрадали държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
САЩ са пред фалит:http://usdebtclock.org/Спаси ги навремето Ирак, по-скоро нефта му. Обезкостиха Либия, имаше бум на сирийски "шистов" нефт по 10$, *** ивъл рашънс ги плеснаха през ръчичките!Сега би ги спасила Венецуела... Запасете се с пуканки, филма почна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
national power
преди 5 години
Бай Дони Перчема се е объркал.Във Венецуела не се води битка за свобода а за нефт и той я загуби.Русия и Китай го плеснаха през алчните крадливи ръчички и са ше ходи да ги наместят и гипсират..Вече не може да се изнася демокрация и свобода Русия и Китай Турция Иран не дават.От тук нататък може само да джафка в туитър и толко....А аз ще се радвам на Мелания и Ванчето как ги лупкам и двете на куп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още