fallback

Трима ще си поделят Нобеловата награда по икономика

Икономистите печелят наградата за 2010 заради проучванията си на пазара на труда

15:17 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Двама американски икономисти и един британец с кипърски произход ще си поделят Нобеловата награда за икономически науки за 2010 г.

Това обяви Кралската шведска академия на науките в Стокхолм днес, цитирана от CNN.

Нобеловата награда отива при Питър Даймънд от Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж, Дейл Мортенсен от Северозападния университет в Еванстън и Кристофър Писаридес от Лондонското училище по икономика и политически науки.

Тримата получават наградата за своите научни изследвания на пазара на труда и на това по какъв начин икономическата политика на правителството влияе върху безработицата.

Според академията техните теории ще помогнат за разбирането на начина, по който свободните работни места, безработицата и заплатите се влияят от нормативната уредба и икономическата политика.

Проучванията им акцентират върху пазарите, където има разминаване между купувачите и продавачите, и по-точно върху подобни проблеми на пазара на труда.

По-рано през тази година Питър Даймънд бе номиниран от президента на САЩ Барак Обама за член на управителния съвет на Федералния резерв.

Нобеловата награда за икономически науки се присъжда всяка година от 1969 г., когато е създадена от Шведската централна банка.

През 2009 г. наградата за икономически науки бе присъдена на двама американски икономисти - Елинър Остром от университета в Индиана, която стана първата жена, получила наградата, и Оливър Уилямсън от Университета на Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 09.09.22 г.
fallback