IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите отменят залозите за повишаване на лихвите с появата на новия COVID щам

Паричните пазари сега очакват първото повишаване на лихвените проценти от страна на Фед да се случи през септември догодина

19:20 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доходността по референтните държавни облигации е напът да отчете най-големия си спад от първите месеци на пандемията от коронавирус, докато трейдърите отмениха своите залози за повишаване на основните лихви от страна на централните банки на фона на опасенията, че новия COVID щам от Южна Африка може да забави икономическото възстановяване, съобщава Bloomberg. 

Паричните пазари се отказаха от своите прогнози за увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ с 25 базисни пункта през юни догодина, като сега те очакват това да се случи най-рано през септември. Трейдърите очакват всякакви други повишения на лихвените проценти да се осъществят не по-рано от 2023 г.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи с 14 базисни пункта, отчитайки най-големия си спад от март 2020 г.

Подобно е положението и във Великобритания, където пазарите вече изместиха напред във времето прогнозата си за покачване на лихвите от страна на Английската централна банка (АЦБ) от януари на февруари.

Залозите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повиши лихвите си по депозитите до края на следващата година, също бяха ревизирани, като сега пазарите очакват увеличение само с пет базисни пункта.

Промяната в очакванията на пазарните експерти беше предизвикана от съобщението на Световната здравна организация (СЗО), че е открит нов щам на коронавируса в Южна Африка, който се характеризира с множество мутации на т.нар. шипчест протеин. Вариантът на вируса B.1.1.529 съдържа множество мутации, свързани с повишена резистентност към антителата, което може да намали ефективността на ваксините, заедно с мутации, които обикновено го правят по-заразен, споделя Тулио Де Оливейра, здравен експерт от Южна Африка. Други мутации в новия вариант не са наблюдавани досега, така че учените все още не знаят дали могат да променят поведението на вируса.

лихви лихви

В следобедните часове в петък белгийските здравни власти потвърдиха в петък, че са идентифицирали първия случай на новия вариант на Covid-19 в страната и в Европа.

Рискът от повторно въвеждане на национални блокади и строги ограничителни мерки ще накарат централните банкери да преразгледат обстоятелствата преди да започната да затягат паричната политика.

В четвъртък Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че Фед ще прекрати програмата си за закупуване на активи с ускорени темпове и ще повиши лихвите три пъти през следващата година, започвайки през юни.

В продължение на месеци централните банки подготвяха пазара за период на по-строга парична политика, когато световната икономика започна да ограничава разпространението на коронавируса и инфлацията се ускори.

Ако новият щам на коронавируса потвърди опасенията на СЗО и принуди страните по света да наложат нови блокади, той „ще отмени необходимостта от затягане на паричната политика, към което се стремяха повечето централни банки на развитите пазари“, коментира Питър Чатуел от Mizuho International Plc. Той очаква в този случай централните банки да отложат повишаването на лихвените проценти с около шест месеца.

Трейдърите също така оттеглят залозите си за затягане на политиката на централните банки в Централна и Източна Европа. Страните в този регион бяха сред първите, които реагираха на скока при цените с повишаване на лихвените проценти по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още