IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Увеличава се рискът от прерастване на епидемията от коронавирус в пандемия

Огнищата в страните все още могат да бъдат контролирани чрез комбинация от мерки за ограничаване и смекчаване на разпространението, смятат от организацията

21:40 | 09.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Коронавирусът е по-близо до разрастване до мащабите на пандемия, но огнищата в страните все още могат да бъдат контролирани чрез комбинация от мерки за ограничаване и смекчаване на разпространението, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Четири държави - Китай, Южна Корея, Италия и Иран - представляват 93% от близо 110-те хиляди случая, докладвани от повече от 100 страни по света, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. 

„Сега, след като вирусът е проникнал в толкова много страни, заплахата от пандемия става много реална“, заяви Тедрос по време на пресконференция. „Но това може да бъде първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана", добави той.

"Независимо дали е пандемия или не, правилата на играта е същите- никога не се предавайте”, подчерта Тедрос.

Китай "постави епидемията под свой контрол", докато Южна Корея отчита спад при броя нови случаи на зараза, заяви генералният директор на СЗО, като похвали мерките за ограничаван за заразата в Сингапур.

„Окуражени сме, че Италия предприема агресивни мерки за овладяване на епидемията и се надяваме тези мерки да се окажат ефективни в следващите дни“, подчерта Тедрос.

Броят на фаталните случаи вследствие на епидемията в Италия нарасна с 97 на 463 души, съобщи Агенцията за гражданска защита в понеделник, като нараства по-бавно спрямо предходния ден. Общият брой на случаите на заразени в Италия обаче скочи с 24% до 9 172 души, което е най-големият дневен ръст в това отношение от 21 февруари, когато там беше регистриран и първият случай.

Д-р Майк Райън, експерт в СЗО за извънредни ситуации, сравнява решението на Италия да ограничи движението от северните си територии до относителния успех на Китай във фокусирането върху голямата епидемия в Ухан, провинция Хубей, за да спре разпространението в други провинции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още