IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Случаите на заразени с ебола могат да достигнат 20 хил.

Според организацията е нужно финансиране от около 490 млн. долара за справяне с болестта

16:18 | 28.08.14 г.
СЗО: Случаите на заразени с ебола могат да достигнат 20 хил.

Повече от 20 хил. души могат да се заразят с вируса ебола, преди ситуацията в Западна Африка да бъдe овладяна, съобщи Световната здравна организация (СЗО), предава Bloomberg.

Според организацията е нужно финансиране от около 490 млн. долара за справяне с болестта.

Броят на болните постоянно се увеличава, като за последните 21 дни случаите са нараснали с 40 на сто.

Според СЗО разпространението на болестта в някои области може да е между 2 и 4 пъти по-високо от официално отчетените нива. Задачата на организацията в момента е да състави стратегия за справяне с болестта.

"Епидемията от ебола през 2014 г. продължава да се развива с тревожни темпове", казва СЗО в доклад, публикуван днес. Либерия, Гвинея и Сиера Леоне "се борят за контрол над епидемията на фона на силно компрометираната здравна система, значителния дефицит в нея и широко разпространения страх."

Повече от 3 хил. души са заразените с вируса, като смъртните случаи в Африка са над 1 550. Така сегашната епидемия е напът да доведе до повече смъртни случаи от всички досегашни, взети заедно.

Заразени от вируса има и в Нигерия. Там загиналите вече са шестима, съобщи нигерийският министър на здравеопазването.

СЗО обяви, че е изработила План за действие срещу разпространението на ебола.

Целта на плана за действие на СЗО е да се спре разпространението на ебола до 6–9 месеца, като бързо се реши проблемът с последиците от по-нататъшно евентуално разпространение.

Пътната карта на СЗО е била създадена на базата на информация от партньори на СЗО, включително здравни власти от засегнатите страни, Африканския съюз, банки за развитие, други агенции на ООН, "Лекари без граница" и страни, предоставящи пряка финансова помощ.

Пътната карта ще служи като рамка за осъвременяване на подробни оперативни планове.

Приоритет се дава на нуждите за лечение и медицинските центрове, социалната мобилизация и мерките за безопасност при погребения.

Тези планове ще бъдат основани на специфични за съответната страна данни, които ще се събират редовно в отчети, започвайки от днес, съобщава СЗО.

Ситуационната карта ще посочва горещите зони, ще представя епидемиологични данни, показващи как се развива епидемията във времето и ще информира за локациите и медицинските центрове и лаборатории, които са на разположение.

Пътната карта на СЗО ще бъде допълнена от отделна платформа от ООН, събираща опита и данни от други агенции, включително логистика и транспорт. Пътната карта се финансира от Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още