IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО повиши нивото на риск заради коронавируса до "много високо"

Болниците в света не са готови да се справят с епидемията, предупреди представител на организацията

21:25 | 28.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че повишават глобалното ниво на риск до „много високо“ заради коронавируса, който се разпространи в най-малко 49 страни за няколко седмици, предава CNBC.

„Намираме се на най-високото ниво на тревога или най-високото ниво на риск от гледна точка на разпространението и въздействието“, заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за извънредни здравни ситуации в СЗО.

„Това е проверка в реално време за всяко правителство в света: Събудете се, бъдете готови. Този вирус може да е на път и трябва да сте готови. Имате дълг към гражданите си и към света да бъдете готови“, допълни той.

Светът все още може да избегне „най-лошото“, но повишеният риск означава, че „нивото на тревога на СЗО е най-високото“, допълни д-р Райън на пресконференция в централата на организацията в Женева.

Световните лидери все още имат шанс да овладеят вируса в границите на страните си, смята той. „Да чакаш, да не си информиран на този етап наистина не е сериозно извинение“, категоричен е д-р Райън.

Към тази сутрин бяха потвърдени 4351 случая на заразени в най-малко 48 страни в света, от които 67 души са починали, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Двадесетина страни са съобщили за само един случай.

Той допълни, че повечето случаи на COVID-19 могат да бъдат проследени от известни контакти или огнища на зараза и все още няма данни, че вирусът се разпространява свободно. Това е и една от причините СЗО да не обявява епидемията за пандемия, допълни Тедрос.

Дания, Естония, Литва, Холандия и Нигерия съобщиха за първите си случаи на заразени в четвъртък. Всички заразени са имали връзки с Италия, уточни ръководителят на СЗО.

Той повтори, че вирусът може да се превърне в пандемия, но призова да не се всява страх и паника. „Най-големият ни враг в момента не е самият вирус, а страхът, слуховете и стигмата“, смята Тедрос.

Д-р Райън обаче предупреди, че болниците в света не са готови да се справят с епидемията на коронавируса. Здравните системи, дори в по-развитите страни, „просто не са готови“ за епидемията от COVID-19, смята той.

„Вече виждаме, че някои доста развити страни, в които случаите растат бързо през последната седмица, не успяват да се справят с броя на клиничните случаи. Трябва да забавим разпространението на вируса, защото здравните системи в света, както в северното, така и в южното полукълбо, просто не са готови“, допълни д-р Райън.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още