IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: 83% от ваксините срещу COVID са в богатите страни

67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно да се ваксинират, показва проучване

17:36 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Putu Sayoga/Bloomberg</em></p>

Снимка: Putu Sayoga/Bloomberg

Страните с ниски и средни доходи, в които живее над половината население на Земята, разполагат само със 17% от всички ваксини срещу коронавируса. В същото време най-богатите държави – с останалите 83 на сто. Тези данни огласи днес в Женева на Глобалния форум за изследвания и иновации генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, съобщи ТАСС.

"Най-богатите страни получиха 83 на сто от ваксините. Същевременно държавите със средни и ниски доходи получиха едва 17 на сто, независимо че именно в тях живее над половината население на Земята", каза той, цитиран от БТА. По думите му СЗО "прави всичко възможно, за да реши проблема с неравенството в рамките на механизма COVAX и други глобални инициативи".

Световната общност трябва да разшири сътрудничеството в борбата с пандемията "с участието на различни партньорства и научни групи", заяви Гебрейесус.

"Има нереализиран научен потенциал на глобално равнище", констатира той и добави, че това важи особено за страните от "глобалния Юг".

На този фон по-рано през деня според проучване над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, посочва Ройтерс.

Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират. В Ирландия само 10 процента от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59 процента в Румъния до 33 процента в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи, и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40 процента сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради КОВИД-19 в 27-те държави членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още