IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът изостава от целите за устойчива енергия

Според доклада на IRENA в България достъп до електричество има 100% от населението

19:07 | 12.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки значителния напредък през последните години светът изостава при постигането на целите относно глобалната енергетика, поставени от инициативата Цели на устойчиво развитие (SDG7) на ООН за 2030 г.

Осигуряването на достъпна, надеждна, устойчива и модерна енергия за всички до края на следващото десетилетие остава възможна цел, но ще изисква много повече усилия от тези, които сега се отчитат, особено при най-бедните нации и подобряването на енергийната устойчивост, посочва съвместен доклад на Международната агенция за енергия (IEA), Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), Статистическото бюро на ООН, Световната банка и Световната здравна организация, съобщават от IRENA на своята уеб страница. 

Значителен напредък е регистриран при осигуряването на достъп до енергия през последните години за голям брой хора, като борят на тези от тях, живеещи без електричество, е намалял до близо 840 млн. души от 1 млрд. души през 2016 г. и 1,2 млрд. души през 2010 г.

Индия, Бангладеш, Кения и Мианмар са сред страните, които са постигнали най-значим напредък от 2010 г. насам.

Въпреки това, без достатъчно устойчиви и постепенни действия 650 млн. души ще останат без достъп до електроенергия през 2030 г. Девет от десет от тях ще живеят в района на Субсахарска Африка.

Докладът за енергиен напредък също показва, че съществуват сериозни усилия за установяване на технологии за възобновяема енергия за генериране на електричество и подобряване на енергийната ефективност по света.

Документът проследява глобалния, регионалния и националния напредък по трите цели на SDG7: достъп до енергия и чисто готвене, възобновяема енергия и енергийна ефективност. Той идентифицира приоритетите за действие на най-добрите практики, които вече са доказали своята успеваемост.

„Възобновяемата енергия и енергийната ефективност са от ключово значение за устойчивото развитие, като позволяват достъп до енергия, стимулиране на икономическия растеж, създаване на заетост и подобряване на здравето. Можем да разширим енергийния преход във всички страни и да гарантираме, че ползите ще достигнат до най-уязвимите общности. IRENA ще разшири ангажимента си с нашите членове и ключови партньори за улесняване на решенията на място за изграждане на устойчиво енергийно бъдеще за ползите от цялото човечество ”, сподели генералният директор на IRENA Франческо ла Камера.

Достъп до електричество

След десетилетие на стабилен напредък, нивото на електрификация в световен мащаб достигна 89%, а 153 милиона души получават достъп до електроенергия всяка година. Най-голямото предизвикателство обаче остава в най-отдалечените райони в световен мащаб и в Африка на юг от Сахара, където 573 милиона души все още живеят в тъмното. В световен мащаб най-малко 34 милиона души през 2017 г. са получили достъп до основни услуги за електроенергия чрез неелектрификационни технологии. Докладът също така подчертава значението на надеждността и достъпността за устойчив достъп до енергия.

Готвене с чисти енергийни източници (Чисто готвене)

Почти 3 милиарда души остават без достъп до чисти енергийни източници при готвенето през 2017 г., като голяма част от тях пребивават главно в Азия и Субсахарска Африка. Липсата на използване на зелена енергия за готвене продължава да представлява сериозна опасност за здравето и води до социално-икономически проблеми. При сегашните и планираните политики броят на хората без достъп ще бъде 2,2 милиарда през 2030 г., със значително въздействие върху здравето, околната среда и равенството между половете.

Възобновяемата енергия

Възобновяемите енергийни източници представляват 17,5% от общото потребление на енергия през 2016 г. спрямо 16,6% през 2010 г. Възобновяемите енергийни източници се увеличават бързо в производството на електроенергия, но са постигнали по-малко напредък в потреблението на енергия при топлинната енергия и транспорта. Необходимо е значително по-нататъшно увеличаване на енергията от възобновяеми източници, за да станат енергийните системи достъпни, надеждни и устойчиви, като се съсредоточи върху съвременните приложения. Тъй като възобновяемите енергийни източници стават изключително популярни, политиките трябва да обхващат интегрирането им в по-широката енергийна система и да отчитат социално-икономическите въздействия, които влияят върху устойчивостта и темпа на прехода.

Енергийна ефективност

Подобренията на енергийната ефективност през последните години са по-устойчиви, благодарение на съгласуваните усилия в областта на политиката в големите икономики. Въпреки това, глобалният темп на подобрение на първичната енергийна интензивност все още изостава и оценките показват, че през 2017 г. и 2018 г. се наблюдава значително забавяне. - качеството на информацията за енергийната ефективност ще бъде от основно значение за постигането на целта.

Според доклада на IRENA в България достъп до електричество има 100% от населението. Достъп до готвене с чиста енергия са 91%, докато хората, разполагащи с възможност за ползване на възобновяема енергия са едва 18%. Оценката за националната енергийна ефективност е 6 пункта при средна глобална оценка от 5,27 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Че откога Светът си е поставил такива цели?..'Международната агенция за енергия (IEA), Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), Статистическото бюро на ООН, Световната банка и Световната здравна организация, съобщават от IRENA' не са Светът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
авва , човек ти видя ли заглавието поне на статията :))) . че не си я чел ясно ... стига си се филмирал :))) пробвал ли си да изгледаш някой филм на NG за мегафабриките или how it works , стига с това разрушение и войни :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Армагедон - намира се точно в Близкият Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
WW3 - coming soon... въпреки бесните конгресмени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Дядката у Фашингтон тотално е изперкал.По ? на сенатор е имало положителен отговор за това,че Тръм е дал на Саудитска Арабия ядрени технологии:https://***.youtube.com/watch?v=fVmCipYNZ4kЗа каква устойчива енергия иде реч ?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още