IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ОПЕК+ ще съкратят добива на петрол с още 500 хил. барела дневно

Съкращението ще е в сила до март догодина

19:08 | 06.12.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на енергетиката на някои от най-големите производители на петрол в света се договориха за допълнително съкращаване на добива с още 500 хил. барела дневно до март 2020 г., предава CNBC.

Страните от ОПЕК и съюзниците им, известни  като ОПЕК+, решиха да затегнат още повече политиката по отношение на добива на петрол по време на срещата си във Виена. Новата сделка, която е много по-голяма от очакванията на мнозина анализатори, предвижда ОПЕК+ да намали общия си добив на петрол с 1,7 млн. барела дневно.

Енергийният съюз съобщи, че планира да преразгледа политиката си на извънредна среща на 5 и 6 декември.

Цените на петрола се устремиха нагоре малко след съобщението на ОПЕК+. Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с около 2% до 64,70 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха над 2% към стойността си до 59,63 долара за барел.

Въпреки това фючърсите върху Брент остават с около 15% под върховото си равнище през април, а тези върху WTI са надолу с близо 12% през същия период.

Енергийният министър на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви пред репортери, че квотата на богатото на петрол кралство ще бъде намалена с допълнителни 167 хил. барела дневно до март 2020 г.

На пресконференция с делегатите на ОПЕК малко след края на срещата Абдулазиз каза, че страната му ще увеличи и доброволното съкращаване на 400 хил. барела дневно. Това означава, че общото свиване на добива на енергийния съюз на практика ще възлиза на 2,1 млн. барела дневно, допълни той.

Фактическият лидер на ОПЕК Саудитска Арабия е категорична, че страни като Ирак и Нигерия, които преди време бяха свръхпроизводители на петрол, трябва да се съобразят с квотата на картела.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че квотата на Москва ще бъде 300 хил. барела дневно през първите три месеца на 2020 г. Тук не влиза газовият кондензат.

Картелът беше принуден да предприеме действия, след като цените на петрола се сринаха в средата на 2014 г. заради свръхпредлагане, но производителите на американски шистов петрол не са част от сделката, а предлагането на шистов петрол расте експоненциално.

САЩ вече са най-големият производител на петрол в света с 12,3 млн. барела дневно през 2019 г., сочат данни на Американската администрация за енергийна информация. Това е ръст спрямо 11 млн. барела дневно през 2018 г. Страната произвежда повече петрол от Саудитска Арабия и Русия макар да има признаци за забавяне на ръста на добива.

Наред с повишаването на предлагането на шистов петрол намаляващото търсене заради забавянето на световната икономика, задълбочено от търговската война между САЩ и Китай, отново заплашва да наруши баланса в предлагането на петрол и динамиката на търсенето, отбелязва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Инженерино, ти си плод на неудачен експеримент на някой генен инженер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
...или в краен случай с Плевнелиев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
с коментари като твоите , по-подходящ би бил аватар с мистър Бийн .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Ще им дойде дюшеш на САЩ за които не е проблем да компенсират това количество и пак ще ни спасят от злите замисли на Путин и камиларите.https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още