IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-20 се споразумяха за дългов мораториум за най-бедните страни

Мярката ще влезе в сила от 1-ви май и ще продължи до края на годината

19:16 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Финансовите лидери от групата Г-20 на най-развитите икономики заявиха в сряда, че са постигнали споразумение за координиран подход за спиране на плащанията по обслужване на дълга за най-бедните държави в света, съобщава Ройтерс. Очаква се тази мярка да влезе в сила от 1 май и да продължи до края на тази година. 

Решението за спиране както на плащанията по главницата, така и на лихвени плащания засяга всички държави от Международната асоциация за развитие (International Development Association - IDA), които понастоящем обслужват задължения към Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, както и всички най-слабо развити страни, според ООН, които също понастоящем обслужват задължения към МВФ и Световната банка.

Решението е част от усилията за стимулиране на глобалната икономика на фона на пандемията от коронавирус, която тласка световната икономика към най-дълбоката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

"Споразумяхме се за координиран подход с общ план за сроковете, предоставящ ключови характеристики за тази инициатива за спиране на обслужването на дълга, което също така е съгласувано и с Парижкия клуб“, се казва в съвместно изявление на Г-20.

Те също така призоваха частните кредитори да участват в инициативата "при равностойно условия".

Управляващият директор на Кристалина Георгиева и шефът на Световната банка Дейвид Малпас похвалиха в сряда предварителното ново споразумение на Г-20 за облекчаване на дълга, чрез което се спират временно двустранните плащания по обслужване на дълга от най-бедните страни.

След срещата на Г-20 Георгиева заяви, че МВФ търси "спешно" около 18 милиарда долара нови ресурси за програмата на фонда за намаляване на бедността и доверие в растежа за бедните страни и проучва как използването на т.нар. Специални права на тираж могат да помогнат за това усилие.

На този етап договореният мораториум на дълга ще продължи до края на годината, но кредиторите ще обмислят евентуалното му удължаване през 2020 г., заявиха от Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още