IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?

Съществуващите статистики я завишават, тъй като не обхващат реалния брой на заразените, а само установените случаи

10:38 | 26.03.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ако е вярно, че новият коронавирус ще убие милиони без инструкции за стоене вкъщи и карантини, тогава извънредните мерки, които се предприемат в градовете и щатите на Америка, със сигурност са оправдани. Но има малко доказателства, които да потвърждават това предположение, като прогнозите за смъртността вероятно са надценени неимоверно, пишат за Wall Street Journal д-р Ерън Бендейвид и д-р Джей Батачаря, професори по медицина в Станфордския университет.

Страхът от Covid-19 се основава на високата оценка за смъртността - 2% до 4% от хората с потвърден вирус са починали, според Световната здравна организация и други институции. Така че ако 100 милиона американци в крайна сметка се заразят, от 2 до 4 милиона биха могли да умрат. Двамата автори на анализа вярват, че тази оценка е дълбоко погрешна. Истинската смъртност е частта от заразените, които умират, а не от идентифицираните случаи.

Второто съотношение е подвеждащо поради отклоненията при тестването. Степента на отклонение е несигурна, тъй като наличните данни са ограничени. Но тя може да прави разликата между епидемия, която убива 20 000, и такава, която убива 2 милиона. Ако броят на действителните инфекции е много по-голям от броя на докладваните случаи, тогава истинската смъртност е много по-ниска. Това е не само правдоподобно, но и вероятно въз основа на това, което знаем досега.

Извадки от населението в Китай, Италия, Исландия и САЩ предоставят съответните доказателства. На или около 31 януари държавите изпратиха самолети за евакуация на гражданите си от Ухан. Когато тези самолети кацнаха, пътниците бяха поставени под карантина. След 14 дни процентът на положителните случаи бе 0,9%. Ако това съотношение е преобладавало в голям Ухан на 31 януари, то с население от около 20 милиона този регион е имал 178 000 инфекции, около 30 пъти повече от броя на съобщените случаи. В такъв случай коефициентът на смъртност би бил най-малко 10 пъти по-нисък от оценките въз основа на докладваните случаи.

Да разгледаме североизточния италиански град Во, близо до столицата на провинцията Падуа. На 6 март всичките му 3 300 души са били тествани за коронавирус, като 90 са дали положителни проби, т.е. разпространението е 2,7%. Прилагането на това съотношение върху цялата провинция с население от 955 000 дава 26 000 инфекции, докато реално всъщност са били регистрирани 198 случая. Това е повече от 130 пъти над действително съобщените случаи. Тъй като 8% смъртност в Италия е получена от потвърдените случаи, реалната такава може би е по-близо до 0,06%.

В Исландия deCode Genetics работи с правителството за извършване на широко тестване. В извадка от близо 2000 човека без никакви симптоми изследователите оценяват разпространението на болестта на малко над 1%. Първият случай в Исландия беше отчетен на 28 февруари, седмици след САЩ. Достоверно е делът на заразеното население в САЩ да е двойно, тройно или дори 10 пъти по-висок от оценките за Исландия. Това също предполага драстично по-ниска степен на смъртност.

Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Добре Приятел, най-сетне ме разбра, че цитирам "лансираните данни за короната са неточни и подвеждащи". Това ми беше и първото твърдение. Хубаво е да стигнем до общо мнение след обсъждане. В спора се ражда истината. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Приятел, ти ако досега не си разбрал, че лансираните данни за короната са неточни и подвеждащи, тогава не знам какви точно аргументи търсиш. Най-малкото би трябвало да ти направи впечатление, че измерената смъртност в два съседни и почти идентични в социално и икономическо отношение района - Северна Италия и Австрия - се разминава в десетки пъти. За да пресметнем реалната смъртност при короната са ни необходими данни, които в момента нямаме. Можем само да се опитваме да я оценим косвено, чрез малко и непреставителни извадки, както са направили и авторите на статията. Единственото сигурно е, че няма как смъртността да е 10%, дори 5% или 3%, защото докладваните в момента данни (броя починали, които са инфектирани спрямо общия брой инфектирани, които са открити) се явяват естествена горна граница на реалната смъртност (защото не всички отечетени починали са починали заради вируса и не всички заразени са открити).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Много ясно, че е така !!! Неслучайно Доналд Тръмп - този мъдър човек, иска да премахне карантинните мерки в САЩ. Той разбира, че мерките ще са много по-страшни от самата болест като последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 4 години
коронавируса го направи датата, за да не ходя до Балчик тая година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
Няма да споря за начина по който се прави статистиката за заболели от грип и починали вследствия на усложнения от този грип. Важното е методът по който се пресмята процент заразени и процен починали вследствие някой си грип е един и същ. Т.е. както се пресмятат заразени и починали от този последния грип В май беше, така трябва да се пресмятат и тези заразени и починали от корона вирус. Ако методът не е същият, тогава цифрите са несъпоставими и цялото словесно упражнение в тази статия е подвеждащо. Ще е грешка, ако някой си направи изводи и и заключения от написаното тук. Толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 4 години
Това чисто информативно . Проблемът на самият вирус дори не е неговата смъртност . Проблемът е че е заразен и трудно лечим което задръства болниците . Умрелите не са проблем на болниите а на погребалните , но ако имаш 64х болни колкото са в италия и трябва да приемеш и лекуваш 20 % от тях здравното ти осигуряване е гръмнало щот нямаш нито легла , нито лекари , нито апарати - нищо . И като прибавиш че един болен го лекуваш 30 дена и си е.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 4 години
https://***/health/epidemiolog-bez-merki-broyat-na-zarazenite-ot-koronavirus-raste-nekontroliruemo.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 10 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Data вярвай на числата просто. Вземи Diamond Princess кораба около 3700 пътници. Всички са заразени. 3000 нямат симптоми. 700 имат симптоми. 10 умират, 105 още са болни, 15 са критични. Тоест за момента на 3700 пациента 10 са починали. Което ако не се лъжа прави 0.27%. Което означава,че например в Италия и Испания заразените и прекарали са много много повече ! Цифрите говорят :) Решенията на проблема които вземаме в момента в България са по жестоки от самия проблем. И ще си платим за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 4 години
Има официална статистика на страните по повод прословутия вирус - тя вярна ли е или не е вярна ? Щот ако тръгваме от тезата - статистиката е невярна , няма за какво да говорим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 4 години
Според как сте определя от какво е умрял един 80+ годишен човек с исхемична болест на сърцето, диабет и корона вирус? Италиянците докладват, това, което имат - N на брой заразени, от тях M умряха. По-долу посочих как се определя с помощта на исторически данни и регресионни анализи смъртността за различни заболявания. За момента такива данни нямаме. Като дойдат, ще коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още