IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След ОАЕ и Бахрейн нормализира отношенията си с Израел

Ходът може да направи палестинците още по-изолирани

10:57 | 12.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Бахрейн се присъедини към Обединените арабски емирства (ОАЕ) и се съгласи да нормализира отношенията си с Израел, предава Ройтерс. Ходът е мотивиран отчасти от споделения страх от Иран, но може да направи палестинците още по-изолирани, отбелязва агенцията.

Американският президент Доналд Тръмп публикува съобщение в Twitter, след като според Белия дом говорил по телефона с краля на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа и с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„Това наистина е исторически ден“, каза Тръмп пред репортери в Овалния кабинет и изрази убеденост, че и други страни ще последват примера.

„Откриването на пряк диалог и отношения между тези две динамични общества и развити икономики ще продължа положителната трансформация на Близкия изток и ще увеличи стабилността, сигурността и просперитета на региона“, отбелязват САЩ, Бахрейн и Израел в съвместно комюнике.

Палестинците са разочаровани и се опасяват, че ходовете на Бахрейн и Обединените арабски емирства ще отслабят дългогодишната панарабска позиция, която призовава за изтегляне на Израел от окупираните територии и приемането на палестинска държава в замяна на нормални отношения с арабските страни.

Преди един месец ОАЕ се съгласи да нормализира отношенията си с Израел въз основа на споразумение с посредничеството на САЩ, което трябва да бъде подписано на церемония в Белия дом идния вторник в присъствието на Тръмп. Американският президент се стреми към втори мандат на изборите на 3 ноември.

На церемонията ще присъстват Нетаняху и външният министър на ОАЕ Шейх Абдула бин Зайед ал-Нахян. В съвместното комюнике се посочва, че външният министър на Бахрейн Абдулатиф Ал Заяни ще се присъедини към церемонията и ще подпише „историческа Мирна декларация“ с Нетаняху.

Израелският премиер заяви, че решението на Бахрейн бележи „нова ера на мир“.

„Дълги години ние инвестирахме в мир, а сега мирът ще инвестира в нас, ще донесе истински големи инвестиции в израелската икономика“, каза Нетаняху във видео послание.

Говорителката на външното министерство на ОАЕ Хенд ал-Отайба поздрави Бахрейн и Израел, като заяви, че това бележи „ново значително и историческо постижение, което ще допринесе изключително за стабилността и просперитета на региона“.

В малката островна страна Бахрейн се намира регионалната щаб-квартира на американския военноморски флот. През 2011 г. Саудитска Арабия изпрати войски в Бахрейн, за да помогнат за потушаването на бунт и наред с Кувейт и ОАЕ предложи през 2018 г. спасителна помощ на Бахрейн от 10 млрд. долара.

Бахрейн стана четвъртата арабска страна, която постига подобно споразумение с Израел, която размени посолства с Египет и Йордания преди десетилетия.

В съобщение от името на палестинското ръководство споразумението е осъдено като предателство на палестинската кауза.

„Палестинското ръководство отхвърля предприетата стъпка от кралство Бахрейн и го призовава незабавно да се оттегли от него заради голямата вреда, която то причинява на неотменимите национални права на палестинския народ и съвместните арабски действия“, се казва в съобщението.

Палестинското външно министерство съобщи, че палестинският посланик в Бахрейн е бил повикан за консултации.
В Газа говорителят на Хамас Хазем Касем заяви, че решението на Бахрейн да нормализира отношенията с Израел „представлява тежка вреда на палестинската кауза и подкрепя окупацията“.

Ходеин Амир-Абдолахиан, специален съветник по международните въпроси на председателя на иранския парламент, нарече решението на Бахрейн голямо предателство на ислямската кауза и  палестинците.

„Непредпазливите лидери на ОАЕ и Бахрейн не трябва да откриват пътя за ционистките планове“, написа той в Twitter.

Поглед към саудитците

Нормализирането на отношенията с Израел се случва на фона на споделени страхове от заплахата, която Иран може да отправи към региона. Най-големият въпрос сега е дали Саудитска Арабия, една от най-влиятелните страни в Близкия изток и близък съюзник на САЩ, ще последва примера.

Администрацията на Тръмп опитва да убеди други сунитски арабски страни, включително Саудитска Арабия, да нормализират отношенията си с Израел. Саудитска Арабия, която е ключов сунитски опонент на шиитски Иран, до момента заявява, че не е готова на подобна стъпка.

Споразуменията се случват в момент, когато Тръмп изостава от опонента си Джо Байдън в редица обществени допитвания преди изборите в САЩ. Външната политика не заема видно място в предизборната кампания, но Тръмп иска да се покаже като миротворец, въпреки че се държи войнствено спрямо Иран.

Смята се, че произраелските ходове на Тръмп са част от усилията му да се хареса на евангелистките християнски избиратели, които са важен сегмент от политическата му база.

Британският външен министър Доминик Рааб нарече споразумението между Бахрейн и Изрел „отлична новина“.

Въздържайки се да одобри споразумението, йорданският външен министър Айман Сафади заяви, че Израел трябва да спре действия, които „подкопават решение със създаване на две държави“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още