IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще устоим ли на климатичните промени?

За много хора, региони и дори държави въпросът вече е на живот и смърт

09:51 | 01.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ненормални горещини, екстремни метеорологични условия, необичайни природни феномени. Още два градуса средно към температурата на планетата и тя ще се превърне в пустиня. За много хора, региони и дори държави въпросът вече е на живот и смърт. А в Бразилия разпали не само пожари, но и политически скандал.

Първоначално президентът на южноамериканската държава Жаир Болсонаро отказа предложената от Г-7 финансова помощ и поведе словесна война, която премина и най-смелите граници на дипломацията. В социалните мрежи той сравни 66-годишната първа дама на Франция с 30-години по-младата си съпруга – Мишел. Макрон реагира незабавно.

„Мисля, че бразилските жени без съмнение се срамуват да прочетат написаното от техния президент. Мисля, че бразилците, които са велик народ, са малко притеснени от поведението му и очакват от него като президент да се държи прилично с другите”, заяви Макрон. 

Вместо Болсонаро, извинение поднесе писателят Паулу Коелю. „Докато Амазония гори, те не разполагат с никакъв аргумент и единственото, което правят, е да обиждат, да отричат, да говорят какво ли не, за да не поемат своята отговорност”, заяви Паулу Коелю.

Именно за поемане на отговорност призова шведската природозащитничка - 16-годишната Грета Тунберг, която пресече Атлантическия океан с яхта. За да убеди политиците, че въпросът с климата е „спешен”, тя плава от английския град Плимут до американския Ню Йорк, където ще участва в международна конференция на ООН.

Сериозно към климатичните промени се отнесе и легендарният китарист и композитор на „Pink Floyd” Дейвид Гилмор. През юни той продаде на търг 126 китари от личната си колекция, а събраните 21,5 милиона долара дари на екологичната нестопанска организация „ClientEarth”.

Преди дни китаристът на „Queen” Браян Мей предложи да бъде организиран нов благотворителен концерт, подобен на „Live Aid” от 1985 г. Този път обаче за борба с климатичните промени.

А Леонардо ди Каприо, който винаги е бил загрижен за природата и многократно е призовавал световните лидери да обърнат внимание на ситуацията в Амазония, дари 5 милиона долара за борба с пожарите.

Ще загасят ли даренията пламъците? Едва ли. Но е ясно, че измененията в околната среда ще засегнат почти всеки аспект от нашия живот и е крайно време да се събудим.

„Данните на „Грийнпийс” показват, че през последните 10-тина години пожарите в Южното полукълбо са предимно причинени от човека. Голяма част от пожарите са възникнали в гора или е била наскоро обезлесена”, заяви Десислава Микова, „Грийнпийс”. „Голяма част от тези територии, които се ползват за земеделие, са разширени”.

„Това, което става с климата, зависи много и от политиците. Това е политическа игра. Предизборният лозунг на Болсонаро беше, че хората от Амазония ще получат препитание, чрез обезлесяването на горите. Пожарите там тази година заемат с 80% повече пожари от миналата”, коментира проф. Христо Пимпирев пред Нова телевизия. „Но имаме и пожари в Сибир – друг от „белите дробове” на земята”. Според него, за да се борим с климатичните промени, трябва да се въведат мерки, което обаче ще оскъпи някои продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Така ,че на въпросът ще оцелеят малцина.....повечето няма да оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Когато дивите прасета в една гора станат прекалено много хваща ги болесткоято онищожава голяма част от тях и накрая остават 20% от популациятаза да не се затрие видът им.Същото очаква и хората,неизбежно е.....това сазакони на природата и еволюцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още