IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Използването на вредни горива струва 123 млрд. долара годишно

Според Световната здравна организация всяка година 3,8 млн. души умират преждевременно от болести на сърдено-съдовата и дихателната системи

12:18 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близо 3 млрд. души в развиващия се свят все още използват вредни, замърсяващи околната среда горива като въглища, дървени въглища и дървесина за готвене и отопление, изчислява Световната банка (СБ), която посочва, че това е за сметка на Земята, пише CNBC.

Банката изчислява, че „здравословните, природните и икономически разходи от продължаващото използване на твърди горива струва 123 млрд. долара годишно“.

Разходите на хората заради използването на подобен вид горива са също толкова шокиращи. Според Световната здравна организация всяка година 3,8 млн. души умират преждевременно от болести – от исхемична болест на сърцето до рак на белия дроб, дължащи се на замърсяването на въздуха от страна на домакинствата.

По-широкият достъп до чисти кухненски помещения ще изиграе ключова роля за подобряването на живота на хората по цялата планета, посочва CNBC.

Една социална компания помага за промяната на начина на живот със своите готварски печки, използващи чистата енергия на биомасата.

Печките на базираната в Колорадо Envirofit се продават на цени от 15 до 30 долара. Компанията твърди, че печките спомагат за „намаляване на дима и токсичните емисии с до 80% и изискванията за горивото, разходите и времето за готвене с до 60%“, докато въглеродните емисии и саждите се редуцират с до 60% и 40%, съответно.

Саждите са частици, образувана от „непълното изгаряне“ на изкопаеми горива, биогорива и биомаса, посочват от Американската агенция за защита на околната среда, и могат да бъдат вредни както за здравето на хората, така и за климата.

Envirofit започна с пилотна програма в Индия. Печките й се ползват в над 40 държави по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още