IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия: Ние ще изпомпаме последния барел петрол на света

Енергийният преход е много по-сложен от идеята, че петролът трябва да бъде заменен от възобновяемите източници, смята директорът на Saudi Aramco Амин Насър

10:43 | 25.01.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се надява глобалното търсене на петрол да продължи да се повишава поне до 2040 г. и вижда себе си като най-добре подготвеният производител, който може да отговори на това търсене благодарение на своите ниски производствени разходи, пише Цветана Параскова в свой анализ за Oilprice. 

Саудитска Арабия ще изпомпа последния барел петрол в света, но изглежда, че това време все още не е наближило.

„Не виждам пикът на търсенето да е достигнат през последните 10 години и не мисля, че това ще стане до 2040 г.“, смята Амин Насър, президент и главен изпълнителен директор на саудитския петролен гигант Saudi Aramco в интервю пред CNN по време на Световния икономически форум в Давос.

„Търсенето на петрол ще продължи да расте. Ние сме производителят с най-ниски производствени разходи и последният барел в света ще дойде именно от нашия регион“, подчертава Насър.

През последните години той непрекъснато говори, че пикът на търсенето на петрол все още не е достигнат в нито една географска ширина и че нефтохимическата промишленост ще стимулира и занапред търсенето поне до 2050 г., а разговорите за „наближаващия пик“ и „блокираните ресурси“ застрашават нормалния енергиен преход и постигането на енергийна сигурност.

Саудитска Арабия, която тъкмо обяви, че размерът на петролните ѝ резерви е малко по-голям от прогнозираното, изглежда, че ще диверсифицира своята икономика от сериозната зависимост от суровия петрол.

Но една от целите на амбициозния план Vision 2030 е да се използва по-малко петрол във вътрешния пазар на електроенергия, за да се освободят повече количества за износ.

Като лидер в износа на петрол Рияд няма да предаде лесно короната си и геополитическото влияние, което си е създала посредством този ресурс.

Саудитците имат две ключови „съставки“, за да продължат да изпомпват петрол на високо ниво – огромни резерви и ниски производствени разходи.

В допълнение, различни организации, включително и самата ОПЕК, изчисляват, че производството на шистово гориво и сегашният лидер в производството на петрол – САЩ, ще достигне своя връх някъде в края на следващото десетилетие, с което ще се съживи търсенето на суров петрол от ОПЕК(и неговия най-голям производител Саудитска Арабия).

По-рано този месец Рияд обяви, че независимата оценка на нейните петролни запаси, направена от DeGolyer и MacNaughton (D&M), показва, че общите доказани запаси са били 268,5 млрд. барела в края на 2017 г., което е повече от онези 266 млрд. барела, които бяха изчислени преди това.

Статистическия преглед на BP за световната енергетика през 2018 г. показва, че количеството резерви на Саудитска Арабия в края на 2017 г. е 266,2 млрд. барела, или 15,7% от общото количество глобални резерви, като на второ място се нарежда изпадналата във политическа, финансова и социална криза Венецуела с 303,2 млрд. барела.

D&M заяви през миналата седмица, че са завършили първата съвременна независима оценка на резервите на Саудитска Арабия, добавяйки, че на този етап „няма да се правят допълнителни коментари по повод мащабния проект“.

„Анализът подчертава, че всеки барел, който произвеждаме, е най-печелившият в света, от което следва, че Aramco е най-ценната компания в глобален мащаб“, заяви саудитския министър на енергетиката Халид ал-Фалих.

По-късно той сподели пред Ройтерс, че разходите на компанията за производство на един барел са едва 4 долара.

Саудитска Арабия може да се нуждае от цени на петрола, по-високи от 80 долара за барел, за да балансира бюджета си, защото по-голямата част от дохода идва от петрола.

Въпреки това кралството може да се похвали с най-ниските разходи за добив на един барел в света.

Въпреки че нарастващото производство на американски шистов петрол стимулира световните доставки, които Саудитска Арабия, останалите членове на ОПЕК и техните съюзници като Русия искат да съкратят с гласувани съкращения, настоящите оценки сочат, че пикът на шистовия добив ще бъде достигнат в края на следващото десетилетие.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) производството на американски петрол ще продължи да расте до към 2025 г., след което ще бъде регистриран постепенно забавяне до края на десетилетието.

В последната си прогноза за световните доставки на петрол, ОПЕК вижда, че доставките извън организацията ще достигнат своя пик към 2030 г., главно заради очаквания връх в производството на шистов петрол в САЩ.

В средносрочен план, до 2023 г., търсенето на суров петрол от ОПЕК ще се забави до 31,6 млн. барела дневно, тъй като доставките извън организацията ще се повишат.

ОПЕК прогнозира, че търсенето на суров петрол отново ще започна да се покачва, за да достигне своя връх от близо 40 млн. барела на ден до 2040 г.

Но дали светът ще се нуждае от толкова петрол тогава?

Отговорът на Saudi Aramco на този въпрос е категорично „да“.

„Светът ще се нуждае от много повече петрол и ще са нужни много повече проучвания, за да се компенсира намаляването на добива в развитите находища“, смята Насър.

Енергийният преход е много по-сложен от идеята, че той просто трябва да бъде заменен от възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства, споделя още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
Ники Джиков
преди 5 години
Милионите хилядолетия назад са... 10 примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Прочее, биомасата ... как така е решила да се събере и да мре заедно, ами не всяка гадинка сама по себе си, кога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Има един много известен руски учен, Николай Александрович Кудрявцев, в Русия, се провеждат т.нар. Кудрявцевски четения всяка година, има специален сайт, ***.deepoil.ru . Хвърли някое око.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Ами простреляй се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Шибаният арапски картел ОПЕК и лидерът в него Саудитска Арабия се разтревожиха :) Това бележи началото на края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 5 години
по скоро хипотезате е че произхода му е абиогенен... а аз още чакам линк :):) и... не случайно го искам този линк, щото най вероятно не съществува, а какво си чел незнам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 5 години
Там е работата. Дори не са включили в изчисленията неоткритите залежи. Ако бяха спекулирали и с тяхното количество, сметката става още по-дебела и може да се окаже, че е било необходимо дори още по-голямо количество фосили. Така хипотезата за органичния произход става още по-абсурдна.Има още доста факти, където тази хипотеза издиша. Например - винаги има сериозни количества хелий в залежите. Какво прави там? Той е абсолютно инертен и няма място в нито един жив организъм.Ще ме прощаваш, но не ми се търси линк. Убеден съм, че ако се разровиш би могъл и сам да го откриеш. В нета е пълно със статии и коментари за произхода на нефта. Чел съм го преди години, като си спомням, че беше подписано от екип от 3-*** учени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
проста математика ... и биомасата трябва да е била в състояние "игла да хвърлиш, няма къде да паднеса особенно силни научни аргументи ! би ми се искало да прочета тези изчисления, та ако може линк ?Особенно ми е интересна методиката за изчисление на биомасата през милионите хилядолетия назад и в частност животните дето са живели във водата, та са стигнали до този извод, както и бъдещите не открити находища как са ги сметнали също ми е интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 5 години
Правени са изчисления. За да се обезпечи цялото количество добит и все още неизваден петрол е било необходимо измирането на наистина чутовно количество биомаса едновременно и при това, биомасата трябва да е била в състояние "игла да хвърлиш, няма къде да падне"И докато едновременни масови измирания е имало на нашата планета, то остава неизпълнено другото изискване - КОЛИЧЕСТВОТО на биомасата. За да е имало такова количество живот, който да умре в един миг (и ако може организмите да са били един върху друг, иначе няма как да стане), колкото е изчислено, че трябва за да се получи известният ни нефт... внимание... е трябвало планетата да бъде с размер поне 3 пъти Земята и плътно заета от живот ?!?Проста математика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
но по скоро критиката ми беше че не може да ги слагаш на един кантар с метана и да вадиш същия извод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още