IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия може да отложи IPO-то на Aramco

Според източници на Bloomberg кралството обмисля отлагането му с няколко месеца до 2019 г.

09:46 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия подготвя планове за непредвидени случаи за евентуално отлагане на първичното публично предлагане (IPO) на държавната си петролна компания с няколко месеца до 2019 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Макар че правителството все още цели да организира IPO на Saudi Aramco през първата половина на следващата година, този график става все по-труден за следване за вероятно най-голямата продажба на акции в историята, казват източниците, поискали анонимност.

Saudi Aramco посочи в свое изявление, че IPO-то „се изпълнява по план. Процесът на IPO е в ход и Saudi Aramco остава фокусирана върху гарантирането, че цялата работа, свързана с IPO-то, ще бъде завършена по най-високите стандарти навреме“. Компанията обаче не предoставя график. Коментарът бе повторен и от източник на саудитското правителство в сряда. Официални лица преди време заявиха, че IPO-то най-вероятно ще се случи през втората половина на следващата година.

Няколко важни решения за него обаче трябва да бъдат тепърва взети. Саудитска Арабия, например, все още не е обявила къде другаде ще продава акциите на Aramco, освен на местната борса в Рияд. Страната може да не съобщи това преди края на октомври, когато се провежда голяма инвестиционна конференция в Рияд. Отлагането в избора на фондова борса, която най-вероятно ще бъде Лондон или Ню Йорк, се отразява на подготвителната работа.

Икономиката на Саудитска Арабия изпитва затруднения заради по-ниските цени на петрола, които са важен фактор за формирането на оценката на Saudi Aramco. Правителството по-рано заяви, че оценката може да достигне 2 трлн. долара, но някои анализатори, включително Sanford C. Bernstein & Co. и Rystad Energy, дават по-ниски оценки.

Ако Саудитска Арабия наистина постигне оценка от 2 трлн. долара, 5-процентният дял, който планира да продаде, ще привлече около 100 млрд. долара. Това ще засенчи 25-те млрд. долара, привлечени от Alibaba Group през 2014 г., което е сегашният рекорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още