IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай подписаха първата фаза на търговската си сделка*

Заедно поправяме грешките от миналото, заяви американският президент Доналд Тръмп

20:37 | 15.01.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ и Китай подписаха първата фаза от по-широко търговско споразумение на фона на продължаващите въпроси дали усилията на американския президент Доналд Тръмп за пренаписване на икономическите отношения с Пекин ще стигнат по-далеч, предава Bloomberg.

Китай се ангажира да положи повече усилия за предотвратяване на кражбата на американски технологии и корпоративни тайни от компаниите и държавните й институции, като в същото време очертава пакет от 200 млрд. долара за преодоляване на търговските му дисбаланси със САЩ. Сделката задължава Пекин и да избягва валутни манипулации за спечелване на предимство и включва система за контрол, която да гарантира, че обещанията се спазват.

Церемонията в Белия дом, на която присъстваха Тръмп, десетки представители на американския бизнес и китайски официални представители, е един от редките моменти на приятелство напоследък между двете най-големи икономики в света, отбелязва Bloomberg. Напрегнатите преговори, които продължиха почти три години, разтърсиха финансовите пазари, хвърлиха сянка на несигурност върху инвестиционните решения и навредиха на растежа на двете страни.

„Това е много важен и забележителен случай. Заедно поправяме грешките от миналото“, заяви Тръмп по време на подписването.

Широкият измерител S&P 500 достигна рекорден връх в средата на търговията за шеста поредна борсова сесия.

Сделката обаче вече е критикувана за пропуските си. Тя не прави нищо в области като подкрепяни от държавата китайски хакерски атаки срещу американски компании и държавни институции, за които САЩ отдавна обвиняват азиатската страна. Тя не изисква от Китай и да реформира широката си мрежа от държавни субсидии, които са гръбнакът на модела й на държавен капитализъм и помагат за стимулирането на бързия растеж на китайските компании.

Американската администрация твърди, че много от тези въпроси са били включени във втора фаза от сделката, въпреки че остава неясно кога ще започнат тези преговори и колко време ще продължат. В същото време САЩ смятат да запазят митата върху близо две трети от китайския внос. Търговско Търговско

„Веднага след края на първата фаза ще започнем втора фаза. Ще се съглася да отменя тези мита, ако успеем да постигнем втора фаза, в противен случай нямаме други карти за водене на преговори. Всички те ще паднат, след като приключим втора фаза“, заяви Тръмп.

По време на церемонията китайският вицепремиер Лу Хъ прочете писмо от китайския президент Си Дзинпин, в което той заявява, че двете страни трябва да приложат споразумението „сериозно“.

„Надявам се, че американската страна ще третира справедливо китайските компании“, допълни той. В собствен коментар Лу заяви, че Китай ще „спазва стриктно“ договора.

Главният преговарящ на Тръмп, американският търговски представител Робърт Лайтайзър заяви пред репортери преди церемонията по подписването, че администрацията е съсредоточена върху прилагането на първоначалното споразумение в краткосрочен план. Допълнителни преговори ще се водят едва след това, допълни той.

Американски представители твърдят, че са получили значителни ангажименти от Пекин, което означава, че първата фаза на споразумението ще е от полза за американските компании и служители, дори ако преговорите не стигнат по-далеч.

Сделката изисква от Китай да направи повече за спирането на продажбата на пиратски стоки и да налага наказания на всеки, който бъде заловен да краде търговски тайни. Тя също така изисква от Пекин да състави план за действие в рамките на 30 дни от влизането в сила на споразумението за това как смята да изпълни ангажиментите.

Сделката изисква от Китай и да спре да притиска американски компании, инвестиращи в страната, да споделят технологии с местни партньори в съвместни дружества. Споразумението предвижда китайците да спрат да подкрепят или направляват придобиването на чуждестранни инвестиции, целящи изкупуване на технологии.

„Това е огромна победа“, заяви американският финансов министър Стивън Манучин преди церемонията по подписването, посочвайки китайските ангажименти по отношение на интелектуалната собственост, които ще засегнат технологичния сектор, както и други реформи на валутата, отварянето на сектора на финансовите услуги за американски компании и обещаните средства за преодоляване на търговските дисбаланси.

Сделката е уникална и с мащаба на конкретните ангажименти за покупки от Китай, които съдържа. Според някои критици в САЩ те озадачаващо напомнят на ръководеното от държавата централно планиране, от което американски дипломати десетилетия наред опитваха да принудят Китай да се откаже. Дори тези обещания за покупки, подробностите за които се съдържат в таен анекс към споразумението, подписан вчера, пораждат въпроси.

Публикуваният в сряда текст на сделката конкретизира китайски покупки на промишлени стоки, включително самолети, на стойност 77,7 млрд. долара, 32 млрд. долара за земеделски продукти, 52,4 млрд. долара за енергия и 37,9 млрд. долара за услуги през двете години до декември 2021 г. Търговско Търговско

Голяма част от вниманието е насочено към това дали американският износ на селскостопански стоки в Китай може да достигне нивото от 40-50 млрд. долара на година, което Тръмп обещава. Това би означавало удвояване на внесените от САЩ селскостопански и свързани с тях продукти на стойност 24 млрд. долара през 2017 г. преди началото на търговската война.

Възникват и въпроси относно ангажимента на Китай да купи допълнителен американски петрол и газ на стойност 50 млрд. долара през идните две години и обещанията да увеличи покупките на коли и други промишлени стоки.

За да изпълни енергийната цел, Китай ще трябва да внася близо една трета от 3-те милиона барела дневно суров петрол, който САЩ са изнесли миналата година, през идните две години, сочат изчисления на Bloomberg. Поради това анализатори смятат, че изпълнението на ангажиментите по сделката може да зависи силно от изкупуването на природен газ, който обикновено се търгува чрез дългосрочни договори, а не спот покупки.

Китай обаче може да няма  голям апетит за допълнителен газ точно сега отвъд дългосрочните договори, които вече е подписал, тъй като продължава да изпитва затруднения със забавянето на икономиката и на ръста на търсенето на фона на вече набъбналите запаси. В същото време американските заводи за износ на втечнен газ също вече са обвързали обемите си в собствени дългосрочни договори и ще могат да осигуряват на Китай малки количества спот доставки през идните две години.

*Информацията е допълнена в 21 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Браво, спазва си обещанието. На есен след изборите част 2 и е време Китай да поеме по по-умерен път на политика и търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
много тънки тия договорчета ... :))) ... те у нас като подписваш договор с някоя верига е по-голям ... ще извъртят на някой ужилване , така ми се чини ... си дзинпин не присъства , пратил вест по гълъбите в писменна форма , няма телевръзка , демек нищо не са направили ... пускат си време , за да заемат нови позиции , и да започнат отначало след изборите в усато ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
Hermes73
преди 4 години
Китайците капитулираха .Цирка с Иран беше за тях-достатачно е затварянето на протока Ормуз и Китай остава без петрол.Днес поне 3-4 статии бяха на еко тема и бъдещето на бизнеса с новите еко переспективи.Мисля че именно там натискаха Китай американците.Свиване на потребелението и създаването на нов дълг с който го финансираха последните 10 години-над 30 трилиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
hagan
преди 4 години
Воюващите две супер сили сключиха временно примирие да дислоцират войските и съюзниците очаква се до 2 готини САЩ да почне война и на европейския фронт и ще се измори да воюва навсякъде или поне със по бавни темпове ще настъпва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още