IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Сталев: Не ЕС, а ООН трябва да поеме основната тежест в Близкия изток

Трябва ясно да се определи какво точно да е бъдещето на Идлиб, посочи дипломатът

21:30 | 05.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турция навлезе във фаза, която не е упражнявала досега – да действа военно на територията на Сирия. В Идлиб позициите на Турция се свеждат до подкрепата на бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад. Анкара вероятно се стреми да създаде зона извън суверенитета на Асад. Това каза Стоян Сталев, дипломат, бивш министър на външните работи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Натискът към Европейския съюз (ЕС) от страна на Турция чрез мигрантските потоци има за цел да накара Брюксел да застане зад Анкара в конфликта с Асад и Русия. От друга страна, целта е и да накара блока да упражни по-голямо влияние върху Русия, за да се постигне спогодба между Москва и Анкара за Сирия".

Според него Европа не трябва да поема цялата тежест на войните в Близкия изток.

"Основната тежест трябва да я изпълнява ООН и към организацията трябва да са отправени всички апели за финансиране на бежански лагери", поясни Сталев.

По думите му Гърция се нуждае от солидарността на ЕС в този труден момент, тъй като страната е основната граница между ЕС и Турция.

"Насилствената атака на границата, дори и от невъоръжени хора, е абсолютно недопустима. Една правомерна реакция може да доведе до ексцесии, но границите са нещо, което все още международното право защитава. Във всяка държава има наказание", коментира още Сталев.

Той коментира, че срещата между Путин и Ердоган е ключова, тъй като Москва е съюзник на Асад вече 10 години.

"Трябва ясно да се определи какво точно да е бъдещето на Идлиб", заяви Сталев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още