IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на СТО призова за сдържаност и спешен диалог по повод митата

Китай и Русия вече заявиха, че подготвят планове за ответни мерки, за да намалят последиците от митата

21:48 | 23.03.18 г. 1
<p>
	Роберту Азеведу, генерален директор на Световната търговска организация. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Роберту Азеведу, генерален директор на Световната търговска организация. Снимка: Архив Ройтерс 

Ръководителят на Световната търговска организация (СТО) Роберту Азеведу призова за въздържане и спешен диалог в СТО, за да се сложи край на търговските разногласия, пречещи на световната икономика, която според Азеведу отчита крехко възстановяване, предаде Ройтерс.

Действията, които се предприемат извън тези колективни процедури, увеличават много риска от конфронтация, при която няма да има победители и която лесно може да доведе до по-нестабилна търговска система, посочи в изявление Азеведу, цитиран от БТА.

Нарушаването на търговските потоци ще изложи на опасност световната икономика в момент, когато икономическото възстановяване, макар и слабо, се усеща все повече по света. Отново призовавам за сдържаност и спешен диалог като най-добър начин за решаване на тези проблеми.

Обявените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита върху стоманата и алуминия се натъкнаха на критики в СТО в петък, като ЕС, Япония, Австралия и други страни се присъединиха към дебата, започнат от Русия и Китай.

Представителят на ЕС отхвърли уверенията на САЩ, че тези мерки са необходими, за да се защити националната сигурност и подчерта, че Вашингтон просто се опитва да подкрепи промишлеността си, съобщи търговски представител в Женева.

Китай и Русия вече заявиха, че подготвят планове за ответни мерки, за да намалят последиците от митата.
Китайският представител на срещата при затворени врата в СТО каза, че митата са безпочвени и нарушават разпоредбите на СТО по много начини, допълни източникът на Ройтерс.

Русия постави въпроса за основанията за временното изключване от митата на ЕС, Аржентина, Австралия, Канада, Мексико, Южна Корея и Бразилия.

Южна Корея пък отбеляза, че страните трябва да внимават, когато използват националната сигурност като причина за издигане на търговски бариери, тъй като може да се стигне до ефекта на доминото
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Споко ве, 6 американски президента за започнали 11 войни за демокрация.В резултат от тия войни - диктатура или анархия!!!И с тази търговска война ще е така - пълна победа на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още