IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Турция основават съвместен инвестиционен фонд

Очаква се Путин и Ердоган да дадат официален старт на проекта за газопровод "Турски поток"

11:19 | 10.10.16 г. 19
<p>
	Последната среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския президент Владимир Путин се състоя на срещата на Г-20 в Ханджоу, Китай.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Последната среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския президент Владимир Путин се състоя на срещата на Г-20 в Ханджоу, Китай. Снимка: архив, Ройтерс

Русия и Турция ще основат съвместен инвестиционен фонд с първоначален капитал от 1 млрд. долара. Това съобщава министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчъ, цитиран от държавната Анадолска информационна агенция, предава Ройтерс.

Зейбекчъ и руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев вече са подписали съвместна декларация за стартирането на фонда.

Москва и Анкара ще осигурят първоначално по 500 млн. долара за фонда. В бъдеще капиталът му може да бъде увеличен допълнително.

Отношенията между Турция и Русия се влошиха през ноември 2015 г., след като турски пилоти свалиха руски боен самолет в близост до границата със Сирия. Тогава руските власти прекратиха всякакви съвместни инвестиции и забраниха и на руските туристи да пътуват до Турция.

След няколко месеца последва извинение от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, което даде нов тласък в отношенията между Москва и Анкара. Двете страни подновиха и плановете за изграждането на газопровода по дъното на Черно море „Турски поток“, за който „Газпром“ наскоро получи първите си разрешителни.

Проектът ще се обсъжда на енергиен форум, който започна на 9 октомври в Турция. Днес на посещение в югоизточната ни съседка пристига и президентът на Русия Владимир Путин.

Путин и Ердоган се очаква да обсъдят, освен „Турски поток“, и ситуацията в Сирия, другият общ енергиен проект – за ядрена електроцентрала в близост до границата на Турция с България, двустранната търговия и други въпроси.

Конкретно за „Турски поток“ очакванията за резултатите от срещата между Ердоган и Путин са много високи. Според анализатори вероятно ще бъде даден официален старт на проекта.

„Турски поток“ замени „Южен поток“ като проект за газопровод през Черно море, след като България спря плановете за строителството на съоръжението, което не отговаряше на третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС).

“Турски поток“ предвижда да доставя руски газ до Турция и оттам през Гърция доставките да отиват към Европа. Според първоначалните оценки проектът ще струва около 11,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 2
power grid
преди 7 години
Aз да питам кат запре газта през Украйна и съответно транзита на газ през България за Турция и Гърция как ще работи Булгартрансгаз?При положение че количествата ще намалеят до нашите нещастни два милиарда?Тия големи компресори широки тръби как ще работят?Колко ще са собствените им нужди???какви ще са разходите?????Май ще имаме газотранспортна систма паметник на *** Бойко да го таковам у простака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
hex
преди 7 години
Що пак в долари! Нали рублите нещо щяха да налагат?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
emilioner
преди 7 години
един милиард страшна работа те това ще им оправи икономиките на фона на бвп на двете държави няма 0.003процента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 11
DutyFree
преди 7 години
Ами, да след като енергията от "възобновяеми източници" НЕ МОЖЕ ДА НАВЛЕЗЕ ЯВНО, ЗАРАДИ МИЛИАРДИТЕ ВЕЧЕ ИЗКАРАНИ ОТ МОНОПОЛИСТИ И СЪОТВЕТНО ТЕРОРИСТИ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ В ИКОНОМИКИТЕ НА ЕВРОПА ЛУКОЙЛ И ГАЗПРОМ !!! ХОРАТА СИ ВАДЯТ МИЛИАРДИТЕ ОТ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА И ГИ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ ЗА ФАМИЛИИТЕ СИ!!! НО УВИ ИМА ОЩЕ МНОГО ПРИРОДНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ, ЧЕ И ВЪЗОБНОВЯЕМИ, НО НЯМА ВОЛЯ, ИМА ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ И ОТ ТАМ НЕ РАЗВИТИЕ И НИКОЙ РАЗВИТ НЕ ТИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ!!! ОСВЕН КОГАТО ЩЕ МУ ДОСТАВЯШ ГАЗ, ТАКА ЛИ ДА ГО РАЗБИРАМЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Горе-долу колкото са посещенията на американски сенатори в "независимите държави" със заварките :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 13
redcretin
преди 7 години
Какъв фонд хахаха, те нямат пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 6
Стефчо
преди 7 години
по време на злощастният мандат на Обонго Чичо ви Сам загуби тотално влиянието си върху няколко ключови държави - Пакистан, Филипините, Египет, Либия и Турция. По тоя път вървят СА и персийските монархии, Ирак и Афганистан след позорното изсулване оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 8
tisia
преди 7 години
....нямам представа кое се е "вмирисало",но точно преди няколко дни имаше статия,в която водеща европейска конпания в бизнесе с енергоносители описваше положението така,...."производството на газ в Европа намалява.....Европа все повече ще зависи от вноса на синьо гориво...."....скоро ще разберем чии сметки са криви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 13
misanthrope
преди 7 години
Петков, в целата таа руско-турска галимация има един проблем и той е, че кинтите са в ЕС :D На патока целта му е да продава газ на ЕС, за това а ЕС не кандиса, а патока се вмириса.Не е луд Путин нито Ердо да закопа едни милиарди на дъното на морето, за да снабдява само Турция и да чака на гръцката граница като перничанин за софийско жителство. Тези маневри са само за да им се радват таквиз като тебе и да засилват влиянието на 5тата колона у нас, значи ей вижте, като не си играем с Русия, те ще се съюзят с кръвния враг Турция и ще видите вие тогава. Бегай да провериш, дали НАТОвските самолети не ни пръскат с нещо отгоре :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Не се справям. Абсолютно си прав. И аз си мислех, край на Турски поток, край на ядрената централа на границата на България. Ще видим. Още до края на тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още