IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Сирия обвиниха Израел за ракетния удар по база край Хомс

Днес ще има две заседания на Съветат за сигурност на ООН

14:00 | 09.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Израелски самолети са извършили бомбардировката по военната база край Хомс в Централна Сирия. Това обяви руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции.

"Два самолета F-15 на израелската армия нанесоха от територията на Ливан удар по военното летище между 3,25 ч. и 3,53 ч. московско време (00,25 ч. и 00,53 ч. по Гринуич) с помощта на осем управляеми ракети, без да навлизат в сирийското въздушно пространство", казва руското министерство на отбраната.

Според ведомството пет от осемте ракети са били унищожени от сирийската противоракетна отбрана, докато останалите три ракети са поразили "западната част на летището".

"Нито един руски съветник в Сирия не е бил ранен" по време на тази атака, уточнява руското министерство на отбраната.
Сирийският режим също обвини Израел за удара, предадоха световните агенции. 

"Израелската агресия по летище „Т-4“ бе извършена от самолети F-15, които изстреляха няколко ракети", казва сирийски военен източник, цитиран от сирийската официална агеция САНА. Първоначално агенцията посочи САЩ за виновник за атаката, преди да оттегли това обвинение.

По-рано днес сирийският Център за наблюдение на правата на човека каза, че в атаката са загинали 14 бойци, сред които има и иранци. В базата „Т-4“, известна и като база „Тиас“, е имало руски и ирански сили, както и бойци на ливанското шиитско движение Хизбула.

Въздушният удар бе нанесен повече от ден след като се появиха информациите за предполагаема химическа атака в град Дума край Дамаск, в която загиналите са десетки и за която се смята, че е била извършена от силите на режима.

Предполагаемото химическо нападение бе осъдено вчера от ЕС, САЩ, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, папа Франциск и редица страни. Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда случая.
САЩ и Франция вече казаха, че нямат нищо общо с удара по военното летище, намиращо се в зона между Хомс и Палмира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Тояа е баце ценности, изрел бие по военни бази, русия по цивилни с химическо оръжие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Сирия: Израел ни обяви война.Сирийският зам.-външен министър Файсал ал Мекдад заяви за Си Ен Ен, че нападението доказва, че Тел Авив се е съюзил с бунтовниците, които се борят за свалянето на президента Башар Асад. Той добави, че Сирия ще отвърне на удара в нужното време и по подходящ начин.Според министерството пет от осемте ракети са били унищожени от сирийската противоракетна отбрана, докато останалите три ракети са поразили "западната част на летището".ЗНАЧИ ВОЙНАТА Е ЗАПОЧНАЛА. ИНТЕРЕСНО НА ЧИЯ СТРАНА ЩЕ СА РУСНАЦИТЕ ЧИИТО БИВШИ СЪГРАЖДАНИ НАСЕЛЯВАТ ОГРОМНОТО ЧАСТ ОТ ИЗРАЕЛ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още