IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се стремят към оръжейни сделки в Близкия изток

Промяната на пазара, доминиран от американски и европейски компании, предизвиква безпокойството на Вашингтон

18:56 | 08.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия и Китай увеличават усилията си да привлекат купувачи на оръжие от Персийския залив, като навлизат на пазар, който дълго време беше доминиран от САЩ и Европа, и засилват опасенията за сигурността във Вашингтон, пише Wall Street Journal.

Пазарът е от основно значение за глобалната отбранителна индустрия, а през 2018 г. Саудитска Арабия се превърна във водещ купувач на оръжие в Близкия изток със сделки на обща стойност 7,7 млрд. долара. Обединените арабски емирства и Катар също са в топ 10 в света, сочи пазарно изследване на компанията IHS Markit.

През 2018 г. Саудитска Арабия и ОАЕ са похарчили по 40 млн. долара за китайско оръжие, показват данни на Стокхолмския институт за изследване на мира, който следи глобалните оръжейни сделки. Това все още е малка сума, но е голям скок в сравнение с предходните години. ОАЕ планира също да произвежда оръжия с китайска компания.

Русия продава ракетни комплекси на ОАЕ и винтовки на Саудитска Арабия в замяна на правото да произвежда оръжията в кралството. Както Саудитска Арабия, така и ОАЕ купуват и китайски военни дронове.

Китай и Русия искат да продават оръжия и оборудване като дронове на някои близкоизточни страни в момент, когато други държави се въздържат да го правят заради притеснения от разпространение на оръжия или в случая на САЩ – политиката да осигуряват военно превъзходство на съюзника им Израел.

Конкуренцията във въоръжението отразява нарастващото напрежение между САЩ и стратегическите им конкуренти Китай и Русия заради търговията, сигурността и други въпроси в регион, който Вашингтон отдавна смята за своя сфера на влияние.

Американското министерство на отбраната е обезпокоено не само от заплахата за продажбите на американски оръжия, но и от факта, че Китай и Русия опитват да се сдобият с ноу-хау за развито военно оборудване и технологии, като работят със съюзници на САЩ, съобщават официални представители на Пентагона. Те отбелязват, че промяната усложнява бъдещи сделки със съюзниците на Вашингтон в Персийския залив, тъй като конкурентната техника може да се окаже несъвместима със западните системи.

Русия и Китай навлизат както в отбраната, така и в икономиката на региона.

През последните години Китай установи военна база в източноафриканската страна Джибути в близост до американска база, която Пентагонът използва за чувствителни военни операции, включително удари с дронове и специални операции.

Пекин се стреми също към по-тесни икономически отношения, като прие саудитския престолонаследник принц Мохаммед бин Салман през февруари. На срещата бяха обявени редица споразумения, вариращи от енергетика до инвестиции и контратероризъм. Миналата година китайският президент Си Дзинпин посети ОАЕ и подписа 13 споразумения.

„От гледна точка на технологиите (китайците) са невероятно добри и имат по-голяма финансова сила“ от много конкуренти, казва Алесандро Профумо, главен изпълнителен директор на италианския производител на отбранително оборудване Leonardo. Компанията продава бойни самолети и военни хеликоптери в Близкия изток. Тази сила позволява на Китай да предлага гъвкави условия за плащане на клиентите си, което му помага да сключва сделки особено в не толкова богати страни.

Русия, която е втори по големина износител на оръжие в света след САЩ, също се стреми към влияние в Близкия изток след военните й действия в Сирия от 2015 г. за задържане на президента Башар Асад на власт. Руски петролни компании като Роснефт сключват сделки от Ирак до Либия, а свързани с Кремъл компании се стремят да навлязат в бизнеса с възстановяването на Сирия.

Администрацията на Тръмп постави продажбата на оръжие на съюзници от Персийския залив, особено на Саудитска Арабия, в центъра на външната си политика. Президентът Тръмп се противопостави на призиви на американски сенатори да ограничи продажбите на оръжия на Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Кашоги, което според ЦРУ вероятно е било наредено от саудитския престолонаследник Мохаммед бин Салман. Саудитска Арабия отрича това.

Американски компании, сред които Boeing и Lockheed Martin и Northrop Grumman все още имат дял от около 50% от общия износ на отбранителна техника за Близкия изток. Само през 2018 г. те са сключили сделки за над 3 млрд. долара със Саудитска Арабия и 799 млн. долара с ОАЕ. Саудитска Арабия съставлява почти 15% от общите продажби на оръжия на BAE Systems, водещия оръжеен производител в Европа от гледна точка на продажби.

Официални представители на САЩ твърдят, че американските технологии дават на купувачите им предимство в региона. Те предупреждават съюзниците си в Близкия изток да не се привързват прекалено към партньорството си с Китай и Русия, тъй като това може да застраши сътрудничеството с американската армия, казват официални представители от индустрията.

Натискът доведе до смесени резултати. Вашингтон не успя да убеди Турция да се откаже от закупуването на руския зенитно-ракетен комплекс S-400. Производителят му „Ростек“ казва, че той може да свали самолет в обсег до 380 км. Саудитска Арабия също води преговори за закупуването на системата.

Главният изпълнителен директор на „Ростек“ Сергей Чемезов каза неотдавна пред репортери, че няма да обсъжда на какъв етап са преговорите заради натиска, който Вашингтон оказва върху потенциални купувачи на руско оборудване. Представители на Саудитска Арабия не са отговорили на молби за коментар.

Чемезов заяви, че „Ростек“ води преговори с ОАЕ за новата противовъздушна система на компанията.

В същото време China North Industries Group обяви планове през февруари да обедини сили с компанията за отбрана на ОАЕ  International Golden Group PJSC за създаване на съвместно дружество за научни изследвания. Финансовите параметри на сделката не бяха разкрити.

Въз основа на споразумението двете компании ще открият завод в Абу Даби с инженери от Китай и ОАЕ. Програмата ще произвежда оръжия и ще включва обучение с помощта на университети в двете страни и в сътрудничество с въоръжените сили на ОАЕ. Първият проект на центъра ще бъде съсредоточен върху дронове, които може да бъдат използвани както за наблюдение, така и за офанзивни цели, каза официален представител на ОАЕ.

Въведените от САЩ ограничения върху вида оръжия, които американски компании могат да продават, помагат на Русия и Китай. САЩ обичайно се въздържат да продават най-развитите бойни самолети като F-35 в региона, за да запазят предимството на Израел.

Ако САЩ и Европа не продават най-модерното оборудване, това „може да означава, че Саудитска Арабия ще избере не толкова добри руски или китайски алтернативи“, казва Том Уолдуин, изследовател в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още