IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от икономически и политически сблъсък между световните сили нараства

Според доклад на Световния икономически форум обаче най-голяма тревога предизвикват климатичните промени

17:27 | 17.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рискът от политическа или икономическа конфронтация между световните сили, включително и под формата на военен конфликт, е нараснал драстично. Това става ясно от проучване на Световния икономически форум (СИФ) преди годишната среща в швейцарския курорт Давос, съобщава Ройтерс.

Според доклада основните рискове за 2018 г. включват и климатични заплахи като екстремни температури и лошо време, икономическо неравенство и кибератаки.

Най-значително обаче е увеличаването на геополитическия риск на фона на изострянето в реториката между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лиде Ким Чен Ун, повод за което стана ядрената и ракетна програма на Пхенян, допълва агенцията. 

Изследването е проведено сред близо 1000 експерти от държавния, бизнес и неправителствен сектор и е показало, че 93% от тях очакват влошаване на политическата или икономическа конфронтация между световните сили през тази година. Според 40% този риск ще нарасне драстично.

Според голяма част от експертите (79%) нараства и опасността от междудържавен военен конфликт, като заплаха представлява както Корейският полуостров, така и Близкият изток.

Но въпреки драстичния ръст на притесненията от геополитическо естество, околната среда е на първо място сред тревогите на експертите на фона на екстремните метеорологични явления през последните години.

В същото време заради глобалния растеж притесненията за икономиката са намалели значително. Но въпреки това докладът описва неравенството в доходите като „разяждащ проблем“ в много държави, предупреждавайки за възможно усложнение заради нарастването на дълговете, малките спестявания и незадоволителното пенсионно законодателство.

„Разширяващото се икономическо възстановяване ни дава възможност, която не можем да си позволим да пропилеем“, заяви основателят на СИФ Клаус Шваб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Риск от икономически и политически сблъсък?!? Че те до сега само любезности ли си разменяха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още