IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд: Кашоги е починал при сбиване в консулството в Истанбул

18 граждани са задържани, двама високопоставени служители са били уволнени, а разследването продължава

04:20 | 20.10.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Саудитският дисидент Джамал Кашоги по време на конференция в Лондон, 29-и септември, 2018 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитският дисидент Джамал Кашоги по време на конференция в Лондон, 29-и септември, 2018 г. Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Кашоги е починал в нейното консулство в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там, предаде Ройтерс, като се позовава на официалната Саудитска агенция по печата, която разпространи предварителните резултати от разследването на мистериозното изчезване на базирания в Съединените щати саудитски журналист дисидент.

Разследванията на случая продължават, като до момента са били задържани 18 саудитски граждани. Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени.

Крал Салман е разпоредил преструктуриране на ръководството и преразглеждане на правомощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет начело с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Комитетът ще трябва да докладва лично на монарха в срок от един месец, предава БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали в телефонен разговор снощи двустранното сътрудничество при разследването на случая Кашоги да продължи, предаде по-рано AFP, като се позова на турското президентство.

Белият дом каза, че е натъжен от потвърждаването на смъртта на саудитския журналист дисидент.

„С прискърбие чуваме потвърждаването на смъртта на г-н Кашоги и поднасяме най-дълбоките си съболезнования на неговото семейство, годеница и приятели”, каза говорителката на американското президентство Сара Сандърс в изявление.

„Ще продължим да следим внимателно международните разследвания на този трагичен инцидент и да призоваваме за правосъдие, което да е навременно, прозрачно и в съответствие с всички надлежни процедури", обеща Сандърс. Тя отбеляза, че Саудитска Арабия „предприе действия срещу идентифицираните досега заподозрени".

Американски конгресмени обаче поставиха под съмнение саудитските обяснения, че Кашоги е починал при сбиване.

„Да кажа, че съм скептичен към новата саудитска версия, би било прекалено сдържано от моя страна", коментира в Twitter влиятелният републиканец Линдзи Греъм. Той допълни, че му е трудно да определи най-новото обяснение като правдоподобно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изказа „дълбоко безпокойство от потвърждаването на смъртта на Джамал Кашоги“, предаде AFP, като се позова на комюнике на световната организация.

Гутериш „подчертава необходимостта от бързо, задълбочено и прозрачно разследване на обстоятелствата около" гибелта на саудитския журналист дисидент, който изчезна на 2 октомври, след като отишъл в консулството на страната си в Истанбул. Той настоява "отговорните да понесат пълна отговорност" за своите действия.

Бързата реакция на Гутериш, след като Саудитска Арабия призна тази нощ, че Кашоги е починал в консулството, според нея, след спречкване, влиза в разрез с предпазливата позиция на ООН по случая досега. До днес генералният секретар на организацията се ограничаваше да призовава за установяване на истината, въпреки многобройните информации, сочещи, че кралството е отговорно за изчезването на журналиста, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
баааа, тия се оказаха по некадърни даже от путиновите убийци по ЮК ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
Голем пердах е било. Ако е бил Кобрата, са щели да му счупят носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
и така 20 пъти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Наистина невероятно Сам човек да тръгне да се бие срещу 18 елитни бойци на специалните служби Но по големия въпрос е къде е трупа му защото до скоро саудитците упорито твърдяха че тои е излязъл от посолството Това вероятно е първия случай в историята когато мъртъв човек е напуснал сам посолството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 6
tisia
преди 5 години
...най-страшното е ,че целият този куп от "демократични" и " защитаващи" човешките права страни ще си замълчат. Е добре, ще обелят някоя и друга парлива дума и дотам. Както и това, което се случва в Македония. Проваля се референдум с въпроси свързани с новото име на страната и от там членството и в НАТО. Хората го бойкотират, защото не са съгласни с предложенията и политиците ще трябва да се съобразят с тяхното желание. Нали е суверен? ....но уви, плана начертан от същите тези "демократични" страни няма как да се промени и да не се случи. ...на кого му пука, че хората не искат това? ...на кого му пука, че за пореден път хвърлят чували с пепел върху всичко онова, което стои зад думата демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
ford_perfekt
преди 5 години
...и после сам се е нарязал на парчета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
emonik
преди 5 години
седем пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Ъхъ ...и паднал върху ятагана си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
18 задържани? Че тоя сам ли е тръгнал да ги бие? Или 3-*** го бият и 15 гледат острани, че да не избяга? Тия са толкова ***, че и лъжа не могат да измислят като хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Рияд: Кашоги е починал при сбиване в консулството в Истанбул СБИЛ СЕ Е С 1 БЕЛЕЗНИЦИ, 3 ЖЕЛЕЗНИ ПРЪТА, 1 РЕМЪК И 220 ВОЛТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още