IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се пазари свиват дистанцията от развитите

През април за пръв път от година нововъзникващите пазари са отчели ръст на вложенията в борсово търгувани и взаимни фондове

10:07 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Развиващите се пазари свиват дистанцията от развитите

Въпреки ясните сигнали, че инвеститорската любов към развиващия се свят се свива в последните месеци някои икономисти виждат трайна възможност за обръщане на негативната тенденция, пише CNBC.

Април бе първият месец в последната близо година, през който нововъзникващите пазари отчетоха повишаване на вложенията в борсово търгувани фондове (ETF) и взаимни фондове според данните на Capital Economics. Експертите акцентираха на факта, че фондовете, предлагащи деривати върху цели региони или сектори, а не върху конкретни страни, са привлекли най-много пари. В резултат на това от началото на годината възвръщаемостта на инвестициите в развиващия се свят спрямо развитите страни почти се изравни.

"Нарастващият ентусиазъм на инвеститорите спрямо нововъзникващите капиталови пазари доведе до свиване на тяхното изоставане спрямо развитите икономики", заяви Джон Хигинс, главен икономист в Capital Economics.

Пазарните участници предприеха рязко изтегляне на средства от развиващия се свят точно преди година, след като Федералният резерв на САЩ даде първия сигнал за възможно свиване на лихвите. Това предизвика рязко обезценяване на валутите от нововъзникващите пазари.

Въпреки това настроенията се подобриха на фона на признаците на засилване на икономиките на САЩ и Стария континент. Фондовите пазари в Индия, Индонезия, Филипините, Южна Корея, Тайланд и Виетнам се похвалиха със силно търсене от чуждестранни инвеститори през май. Индийският Sensex, например, добавя близо 10 на сто през този месец, докато индонезийските акции се изкачват с около 2,7 на сто.

Според Раджив Бисвас, главен икономист в IHS Global Insight за Азия и Пасифика, три фактора са в основата на оптимизма – процесът на ребалансиране на портфейлите, инвеститорските очаквания за подобрения в САЩ и Европа и по-качественото разграничаване между силните и слабите страни в региона.

Въпреки това Бисвас отбеляза, че посочените фактори са подкрепени и от някои локални събития. В Индия, например, позитивните настроения са свързани до голяма степен с последните резултати от парламентарните избори, които повишиха инвеститорското доверие.

"Основният риск за възстановяването на развиващите се пазари ще бъде по-твърдото приземяване на Китай", отбеляза експертът от IHS Global Insight. "Това ще създаде голям негативен шок за глобалните капиталови пазари и ще доведе до нова порция бягство от риск от глобалните инвеститори", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още