IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qatar Airways иска от Boeing и Airbus отлагане на доставки на самолети

Празни редове в самолетите ще повишат цените на билетите със 100%, предупреждава ръководителят на авиокомпанията от Персийския залив

08:18 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Ръководителят на Qatar Airways призова двете най-големи самолетостроителни компании в света да смекчат исканията изпитващите затруднения авиопревозвачи да приемат доставка на нови самолети, като заяви, че бъдещите отношения са заложени на карта, предава Bloomberg.

Airbus и Boeing трябва да позволят отлагане на доставките поне до 2022 г., каза главният изпълнителен директор на компанията Акбар ал Бакер пред Bloomberg TV. Qatar Airways има висящи поръчки на стойност около 500 млрд. долара, въз основа на ценовите каталози.

„Важно е Boeing и Airbus да покажат на клиентите си, че са с тях не само в добри времена, но също и в лоши. Ако не склонят, ще ни загубят за постоянно като клиент“, допълни Ал Бакер.

Изказването му подчертава финансовия натиск върху авиокомпаниите, особено превозвачи от Персийския залив като Qatar Airways, чийто бизнес с превозването на пътуващи по света, се свива заради коронавируса. Главният изпълнителен директор заяви, че не знае кога пътниците ще летят отново в значителен брой и че ще са необходими няколко години за връщането на трафика към нормалното.

Говорител на Airbus заяви, че компанията поддържа контакти с клиенти, но отказа да съобщи подробности, позовавайки се на конфиденциалност. Boeing е отказала коментар.

Напрегнат обрат

Авиацията е на животоподдържащи системи, исторически близките отношения между самолетопроизводители и авиокомпании, които може да платят милиарди долара само за една поръчка, претърпяват напрегнат обрат.

Авиопревозвачите опитват да отменят или отложат доставки, а производителите, подложени на допълнителния натиск да поддържат стабилността на доставчиците, опитват да запазят паричните потоци

Конкурентът в Персийския залив Emirates, най-голямата авиокомпания в света за полети на дълги разстояния, обяви в понеделник, че не може да изпълни висящи поръчки. Bloomberg съобщи миналия месец, че дубайският авиопревозвач опитва да отмени последните пет доставки на самолети Airbus A380.

Базираната във френския град Тулуза Airbus и чикагската компания Boeing намалиха производството, за да отговорят на забавянето. Ръководителите на европейската компания ще се срещнат тази седмица, за да преоценят производството, съобщиха запознати източници.

Капиталова инжекция

Ал Бакер каза още, че Qatar Airways се справя със собствени ресурси, но ако кризата продължи и е необходима спасителна помощ, вероятно ще поиска инжектиране на капитал от държавния си собственик.

Подкрепа може да бъде оказана и на авиокомпании, които са получили значителни инвестиции от Qatar Airways. Сред тях е и Latam Airlines Group, най-голямата авиокомпания в Южна Америка, която поиска защита от фалит в Ню Йорк миналата седмица.

„Разбира се, че трябва да им се притечем на помощ. Това е стратегическа инвестиция за дълъг срок“, отбеляза Ал Бакер.

Авиокомпании от цял свят се обърнаха към правителства за подкрепа, тъй като пандемията остави самолетите им на земята. Германската Lufthansa, която е най-голямата авиокомпания в Европа и голям клиент на Boeing и Airbus, работи по спасителна помощ на стойност 9 млрд. евро (10 млрд. долара) от Германия и планира да се откаже за постоянно от сто самолета.

Ал Бакер заяви, че клиентите, които се връщат в небето, трябва да се подготвят да носят маски, ръкавици и дори щитове в полетите на Qatar Airways. Той обаче допълни, че оставянето на празни редици между пътниците не е вариант, тъй като това би увеличило цените на билетите най-малко със 100% и би било „пълно бедствие за авиацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още