IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC: Активите на борсово търгуваните фондове ще нараснат над 2 пъти за 5 години

Консултантската компания прогнозира утрояване на активите на тези фондове в САЩ до 6,2 трлн. долара до края на 2021 г.

14:57 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Индустрията на борсово търгуваните фондове (Exchange Traded Funds, ETF) измина дълъг път за 23 години, а индикациите са, че ще става все по-голяма и по-голяма, пише CNBC.

Ако прогнозите на консултантската компания PwC, публикувани тази седмица, се сбъднат, активите на тези фондове  почти ще се утроят в САЩ и ще нараснат повече от два пъти в глобален план в следващите пет години.

Това се случва след десет години на силна експанзия на една индустрия, която извлече ползи от ниските разходи и дори увеличаващия се набор от нови продукти, които са обект на високо търсене от страна на институционалните инвеститори, но също и от дребните инвеститори.

Проучване, проведено сред над 60 фирми през 2015 г., показва, че активите на борсово търгуваните фондове в глобален план ще скочат от 3 трлн. долара до 8,2 трлн. долара, докато стойността в САЩ ще нарасне от 2,3 трлн. долара до поне 6,2 трлн. долара до 2021 г.

„След като инвеститорите се запознаха по-добре с продуктите и знаят как да ги използват, това само ще помогне за растежа. Съществува реална вероятност тези прогнози да се сбъднат“, коментира управляващият директор в PwC Бил Донахю.

Борсово търгуваните фондове се търгуват като акции, но следят изменението на индекси като S&P 500, например, и различни сектори, както и различни облигации и суровини. Те се срещат както в обичайни форми, следящи широк борсов индекс, така и в нетрадиционни.

Въпреки че индустрията на взаимните фондове за 13,2 трлн. долара все още превъзхожда тази на борсово търгуваните, що се касае до размера на активите, двете индустрии се движат в противоположни посоки. Взаимните фондове, които по принцип се управляват активно, бележат 3,6% спад на активите под управление през последните 12 месеца, сочат данни на Investment Company Institute. За този период активите на борсово търгуваните фондове са нараснали с 4,1%.

Сред причините, посочвани за растежа на индустрията, включват ниски разходи – таксите са малка част в сравнение с тези при взаимните фондове, както и ликвидността, и данъчните предимства. Но проучването показва, че тези фактори са по-скоро второстепенни. На първо място изниква корпоративният бранд.

Графика: PwC

В момента ETF пазарът се доминира от три компании - BlackRock, Vanguard и State Street, които заедно управляват активи за близо 1,9 трлн. долара, сочат данни на ETF.com. Въпреки това Invesco PowerShares, Charles Schwab, WisdomTree и First Trust набират скорост, а над десетина други фирми искат да завземат част от растящия пазар.

Активно управляваните фондове също растат, като респондентите прогнозират, че активите на сектора ще нараснат от близо 20 млрд. долара до 100 млрд. долара в края на 5-годишния период.

Облигационните фондове също се радват на покачване на активите. BlackRock съобщи в понеделник, че активите на борсово търгуваните фондове за финансови инструменти с фиксирана доходност са преминали границата от 600 млрд. долара.

„Индустрията бележи ръст, въпреки че има препятствия от регулаторна гледна точка“, коментира Донахю. „Виждаме, че много фирми полагат значителни усилия за увеличаването на ресурсите. Това като цяло ще помогне за растежа на индустрията.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още