IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропадането на среброто – предупредителен сигнал за инвеститорите?

При търговията трябва да се подхожда изключително внимателно с оглед пазарния срив, който видяхме през 2008 година

14:01 | 05.05.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Пропадането на среброто – предупредителен сигнал за инвеститорите?

Движението на цената на среброто от края на януари насам е, меко казано, драматично. Видяхме спиращо дъха рали, след което дойде буквалното пропадане на котировките.

От януари до края на април среброто се превърна в най-добре отплащащата се инвестиция в сектора на суровините, след което последва изтрезняване - пазарът на деривативи CME Group увеличи маржин изискването си за търговия със сребро

Според мнозина именно това стана причина за пропадане на котировките с 20 на сто спрямо постигнатия на 28 април рекорд.

Мнозина пазарни участници вероятно ще си спомнят аналогиите, които екипът на Bank of New York Mellon направи между случващото се през 2011 и това, което стана през 2008 година, пише CNBC.

Основното сравнение е, че тогава пазарът на суровини послужи като изпреварващ индикатор за срива на фондовите борси от есента на същата година.

„Един от най-значителните сигнали за аналогия с 2008 година е обръщането в тренда при голям брой от селскостопанските суровини – доста преди цената на петрола да достигне своя връх през юли“, обяснява анализаторът Саймън Дерик от банката.

„Фючърсите върху пшеницата отбелязаха силен спад от високите си нива, достигнати през февруари 2008 година. По времето, когато петролът и курсът на долара смениха посоката си на движение в средата на юли, пшеницата вече бе поевтиняла с 30%“, посочва специалистът.

Златото и среброто започнаха отстъплението си още през март 2008 година, доста преди срива на петрола от лятото на същата година.

„Макар да не започна драстичен спад преди летните месеци, тази смяна в настроенията вече се усещаше и бе доста полезна като предупредителен сигнал, че ситуацията се променя“, казва Дерик.

„Защо това, което се случи тогава, е важно днес? Простият отговор е - защото, макар историята никога да не се повтаря по абсолютно еднакъв начин, сходните обстоятелства често предизвикват сходни реакции“, обяснява той.

Поради тази причина Дерик се опасява, че случващото се със среброто не е просто временен пазарен трус. На фона на това се появяват и данни, че някои от големите инвеститори започват разпродажби, което само прави аналозите с 2008 година още по-актуални.

„В никой случай не твърдим, че 2011 година е точно копие на 2008. Това, което казваме, е свързано със същата съвкупност от предупредителни сигнали, които започват да се наблюдават на голям брой различни пазари“, предупреждава анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
smallmouse
преди 12 години
пропадане дрън-дрън...всичко е нагласено чрез продажбата на хартийки за сребро нарочно от големите играчи на пазара,за да се вдигне курса на умрелия $ и да се побъркат дребните инвеститори.Не може истинските пари да пропадат спрямо хартията,която не струва нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
proizvoditel
преди 12 години
Да, но едно е пазарите да са червени! Аз не казах това - ТИ ГО КАЗВАШ!Пазирите са в паника - червеното е по 5-10 %!Май не ти е драго но е факт!пп. Насдаг си го обичай - това е най-измисления и най-неверния индекс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 12 години
Какви тотални и паника те гонят? Пазарите са червени от два дни, но няма ни паника ни сериозни разпродажби - индексите са на високи нива.http://noir.bloomberg.com/markets/stocks/futures.html - ето да си гледкаш общата картинка. Дори в момента Насдак фючърса е зеленичък - макар че линка показва динамичната картина и кой знае какво ще видиш като го намериш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Носят се разни слухове, че близо 20% от цената на петрола е чисто спекулативна. И при златото и 90% да е спекулативна това няма никакво значение за нищо друго, то при петрола не е така - народонаселението започва да недоволства. И в един момент на политиците им писва да се оправдават заради спекулантите и решават да им врътнат кранчето. Демек - к'вото било, било - горския дойде и събра прашките (затегна регулациите). И това със среброто може да е наистина предупреждение - първо за него, а после може и с нефта. И пак ще има плач и скърцане със зъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
proizvoditel
преди 12 години
Ти остави реглацията - тя си свърши работата!Виж паниката на всички пазари! Тотални разпродажби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 12 години
Дрън дрън та пляс - тук няма фундамент а регулация (завишаване изискванията за марджин).Отделно при ниска инфлация е нереално цените комодитис да растат толкова - корекцията дори е здравословна (за среброто).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
proizvoditel
преди 12 години
Е да прав си - та нали същото стадо изтреля средрото до близо 50 за по-малко от година!И аз не препоръчвам нищо но както се вижда балоните се пукат отново! Храни има предостатъчно и там първи тръгнаха надолу преди около два месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
citizen_bg
преди 12 години
Инвеститорите в голямата си част са стадо и е достатъчно да подбутнеш няколко за да хукнат всичките след тях. Големите играчи имат възможността да създават паника или еуфория на пазара. Който не е продал навреме е добре да изчака, а ако реши може да се ослушва и за дъно за да понапълни.Не препоръчвам нищо, но за среброто, при непрекъснатото печатане на пари, не мисля че ще се стигне до под 10$, както мислят паникьорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още