IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в климата може да изтрият до 14% от световната икономика до края на века

В тропическите региони той дори би достигнал до 20%, показва ново проучване

08:43 | 24.08.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Ускореното глобално затопляне, причинено от емисиите парникови газове, може да предизвика още по-големи щети за глобалната икономика и просперитет, отколкото се предполагаше в досегашни проучвания -  в случай, че въглеродните емисии не бъдат драстично намалени. Една неконтролирана климатична криза ще коства между 7% и 14% от световния брутен вътрешен продукт до 2100 г., пише изданието Energiezukunft, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

До този тревожен извод достигнаха в свое актуално проучване изследователите от Потсдамския институт за изследване на влиянието върху климата (PIK) и от научно-изследователския институт Меркатор за глобалния климат (MCC). Според проучването в зависимост от региона може да се очаква средно от 7% до 14% свиване на БВП в световен мащаб.

За конкретното проучване експертите не събират данни на национално ниво, а по региони. Въз основа на база данни, разработена от MCC за първи път, бе определено как климатичните промени засягат САЩ, Франция или китайските провинции.

„Ако въглеродните емисии от изгаряне на изкопаеми горива не бъдат намалени незабавно, глобалното затопляне от 4 градуса по Целзий до 2100 г. може да означава, че тези региони ще генерират почти 10% спад на БВП“, отчита MCC. В тропическите региони той дори би бил 20%. Според учените всеки тон въглероден диоксид, отделян през 2020 г., причинява щети в размер на 76-148 евро.

„Новият ни регионален набор от данни, който беше специално разработен за случая, предоставя особено фина картина на това как икономиката се обуслява от температурата и валежите“, казва Матиас Калкул, ръководител на работната група „Икономически растеж и човешко развитие“ към института и водещ автор на изследването.

„Ние проектираме това фино изображение върху сценарий на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC), според който глобалната политика за климата не приема по-нататъшни амбициозни мерки и средната глобална температура ще се повиши с 3,7 градуса през 21-ви век.", допълва той.

„Увреждането на климата засяга нашите компании и работни места, а не само полярните мечки и кораловите рифове“, коментира съавтор и заместник-ръководител на научните изследвания и обяснява връзките и взаимозависимостите. „Те влияят върху реколтите ни и означават допълнителни тежести и разходи за нашата инфраструктура“, става ясно още от коментара на съавтора.

В предишни проучвания изследователите предполагаха, че по-горещата година с 1 градус по Целзий ще намали БВП с около 1%. Новият и по-целенасочен анализ обаче отчита евентуални производствени загуби, които са до три пъти по-високи в топлите райони.

Проучването дори не отчита значителните щети, причинени от екстремни метеорологични събития и покачване на морското равнище, тъй като те често са трудни за прогнозиране за отделните региони.

За данните са изследвани 1500 региона в 77 държави по света, а данните за някои региони са за около сто години назад. Според авторите на изследването наличната информациа за развитите страни е обширна, но за голяма част от Африка липсват подходящи икономически сведения.

Изчисленията показват значително влияние върху БВП, но не толкова върху продължителния икономически растеж. Щетите се разпределят по различен начин по целия свят. Тропическите и вече бедни райони страдат най-много от продължаващото затопляне, което ще се засили изключително много.

Това трябва да бъде още един предупредителен сигнал за международната политика в областта на климата за значително намаляване на емисиите. Развитите страни имат задължение към по-справедливо ценообразуване на въглерода.

„Ако актуализираме широко разпространения климатично-икономически модел DICE, разработен от нобеловия лауреат Уилям Нордхаус, със статистическите оценки от нашите данни, разходите за всеки тон въглерод, който се отделя в обществото, са от два до четири пъти по-високи", обяснява Калкул.

„Според нашето проучване всеки тон въглероден диоксид, отделен през 2020 г., ще причини икономически щети на стойност между 73 и 142 долара по цени от 2010 г., вместо 37 долара, посочени от модела DICE. До 2030 г. така наречените социални разходи за въглерод ще бъдат почти 30 процента по-високи поради повишаващите се температури", казват изследователите.

А степента на щетите всъщност е много по-голяма. „Определяме само икономическите щети, пренебрегвайки факта, че изменението на климата унищожава екосистемите, намалява биоразнообразието и увеличава вероятността от насилствени конфликти“, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
А пък глупавите и неадекватни покитики може да изтрият направо 100% от световната икономика още преди края на века.За справка да погледнат до какво доведе режима на тока в Калифорния за икономиката на Калифорния.Безумните екологични съображения са по-голямо зло от климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
коментара ми не е адресирн към тъъпаци като теб ! .. подмини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ам добре ве Кухий, за да позеленееш слез от колата ве, и нидьей ползва самоледи и комютри, батерий и телефони, същото ако го напраят всички и ей ти всичко е зелено и сме обратно в 10 век ... Гретеноида ше я провъзгласим за Императрица на галактиката и жми градо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
успокойте се, никой няма да ви спре Тец-а докато технологията не е измислена както трябва.... Пожелателна литература за вас двамата ... поинтересувайте се как е старирала сегашната електрификация преди 100+ години, колко време е отнело... колко пъти системата е преработвана, кви промени е имало през времето ... и ако имате акъл за 5ст. ще разберете че няма как да минем към ВЕИ за 4-5 години !И въпреки всичко това, днес пак въглищарите са субсидиран бизнес в пъти повече от ВЕИ !Колко ли щеше да е сметката за тока ако (примерно) Германия сама си копа въглищата и плаща по 3-4 хиляди ойро на миньор и без субсидии! Щото сега е лесно да ми говориш за икономика след като си внасяш въглищата от третия свят ! Конкретно ВИЕ двамата винаги е избягвате тая тема за въглищата ... Що ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
Растенията се развиват, когато CO2 е много по-обилен в атмосферата, над 4000 ppmv (десет пъти по-високо от сегашното ниво от 400 ppmv), а повечето растителни видове растат по-бързо, по-мощно и по-продуктивно при по-високи нива на CO2.Във всички търговски оранжерийни добавят CO2, до поне 650 ppmv, до дори 1200 ppmv. --пак чел, недочел... избирателно, като вчера с Гренландия ! Оффф писна ми да ви огамотявам вас двамата с Императрицата ... Да добавят, и да работи, НО само ако има по високи нива на азот от нормалното в почват ... иначе ... дедофф !!!Пресатани да пускаш опорки от *** сайтове ами прочети и се образовай ! Щодо удобно пускаш само половината от фактита и то само тая половина дето ви пасва на конспиративната теория !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
става въпрос останалия "недоразвит" свят еле па китайците ако може, да се загрижи за климата и земе че си бастърдиса всякaкво производство щот разбираш ли "замърсява", докато западния свет да продължи да си произвежда - тяхното производство е екологично и там "нема ядове". Тва са "климатичните промени" аз други промени не виждам да имеме ..... Щом толкоз са загрижени е примерно Сашеви да си спрат производството на Бойнг или самолетоносачите, подводниците и да не метат бомби ей тва замърсява да речем и то доста, да си тръгнат с платноходки и с мечове как си му е реда - там всичко е екология и всичко е точно .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Здравето и богатството на съвременния свят разчитат на изкопаеми горива и ние не можем без тях. Опитът да се спре използването на изкопаеми горива ще причини най-голяма вреда на най-бедните страни. Качеството ни на живот зависи от използването на изкопаеми горива. Слънчевата енергия и вятърът не са достатъчно жизнеспособни като самостоятелни източници на енергия, за сега.Досега най-бедните страни не са претърпели никаква вреда след 4 десетилетия затопляне. Всъщност бедните страни забогатяват, най-общо казано. Това се дължи на изкопаемите горива. Вече има по-малко от 8% от света в крайна бедност и темпът на това намаляване на бедността се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Хахов - така е, но на тия фанатици няма никакъв смисъл да се обяснява. Единственото хубаво на тия ограничения е, че ще си запазим петролът и въглищата и газчицата - защото при следващото захлаждане, ще ги търсим !!! Въпросът е, че като почне захлаждането (според доста учени то е предстоящо или дори е започнало, защото слънчевата активност вече спада), тия *** няма лесно да признаят, че са подвели човечеството, преди застудяването да стане толкова очевадно, че да няма накъде да мърдат.Затова аз питам - затоплистите ще подпишат ли декларации, че носят отговорност, вкл. наказателна, за грешни прогнози? Друг път ще подпишат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
И защо вие, платени мошшшшшеници, сте толкова убедени, че климатът се променя само в една посока? Човечеството е в индестриалната епоха вече над 150 години - в тоя период е имало и захлаждания и затопляния, климатът на планетата си следва неговия цикъл.Такива изследователи срещу една тлъста пачка, ще кажат всичко. Необходимо е те - преди да публикуват такива категорически предсказания, да подпишат декларация, че ще понесат отговорност, ако се окаже, че са "сгрешили" или че умишлено са подвели правителствата - защото "ограничаването на въглеродните емисии" ще струва на развитите държави трилиони валутни единици !!! Ако се окаже, че всичко е шашма на шайка некадърници и невежи - или още по-зле - на платени мошшшшеници и провокатори? Кой ще плаща щетите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
"Една неконтролирана климатична криза" - до сега някой успял ли е да контролира климата, та си мислите, че като се намали СО2 ще се контролира климата!? Най-голямото предимство от Климатичните промени 2 е озеленяването на планетата като пряк резултат от по-високите концентрации на CO2 в атмосферата.Растенията се развиват, когато CO2 е много по-обилен в атмосферата, над 4000 ppmv (десет пъти по-високо от сегашното ниво от 400 ppmv), а повечето растителни видове растат по-бързо, по-мощно и по-продуктивно при по-високи нива на CO2.Във всички търговски оранжерийни добавят CO2, до поне 650 ppmv, до дори 1200 ppmv. Там в оранжериите е доказано, че не само растенията растат много по-бързо и по-мощно, при по-високи нива на CO2, но и използват водата много по-ефективно, което прави растенията по-устойчиви на суша и могат да растат в райони, твърде сухи за земеделие. По-високите атмосферни нива на CO2 също ще доведат до по-голямо усвояване на CO2 от океаните, като го направят по-достъпен за зелените водорасли и фитопланктона (като се предполага, че други необходими хранителни вещества, като желязо, мед, фосфор, калий, манган и т.н. не са ограничения за растеж).Ако приемем достатъчно други хранителни вещества, това ще увеличи производството на основния хранителен източник за цялата океанска хранителна верига.Ако гледаме само на температурните промени, затоплянето би разширило областите, достъпни за селското стопанство и ще разшири площите за отглеждане на определени култури (по време на римския топъл период и средновековния топъл период лози растат в северната част на Англия, до северната част на Шотландия, в Нова Скотия и в Северна Германия;едва след охлаждането от средновековния топъл период бирата замени виното като напитка в Германия и Шотландия, когато стана твърде студено, за да виреят лозите в тези райони).Затоплянето на температурите би означавало и по-дълги вегетационни периоди и по-голямо производство на храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още