IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с петрола и пандемията изнервиха Москва в отношенията ѝ със Сирия

За първи път Кремъл отправя критики в публичното пространство срещу сирийския лидер Башар Асад

17:30 | 03.05.20 г. 5
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин</p>

Руският държавен глава Владимир Путин

Липсата на търпение от страна на президента на Русия Владимир Путин по отношение на сирийския лидер Башар Асад става все по-очевидна. Това е така, тъй като според Кремъл Асад не се оказва достатъчно благодарен за оказваната от Москва подкрепа за оставането му на власт, пише Bloomberg в свой анализ. 

В момента Путин се чувства притиснат от срива в цените на петрола и разпространението на коронавируса в страната. Ето защо руският президент няма търпение да бъде сложен край на военните операции в Сирия и да обяви победа. Поради това Путин настоява Асад да покаже по-голяма гъвкавост в преговорите със сирийската опозиция, за да се стигне до политическо решение на дългогодишни конфликт, твърдят анонимни източници на Bloomberg, запознати с преговорите.

Асад категорично отказва да прави отстъпки пред опозицията, въпреки че в замяна може да получи по-широко международно признание или дори финансова помощ за милиарди долари за възстановяването на страната от войната. Но именно тази позиция отключи остра реакция от страна на Москва.

„Кремъл трябва да се оттърве от това сирийско главоболие“, казва Александър Шумилин, бивш руски дипломат, който управлява държавния Център за политически изследвания в Близкия изток и Европа. „Проблемът е свързан конкретно с Асад и антуража му“, допълва той.

Раздразнението на Путин и упоритостта на Асад подчертават голямата дилема пред Русия. И двете страни знаят, че няма алтернатива на сирийския лидер, чрез която Москва да запази влиянието си в региона. Путин се възползва от успешната военна интервенция на Русия в Сирия през 2015 г., за да възстанови руското влияние от ерата на Съветския съюз в Близкия изток. Ето защо сега Русия е ключов фактор в региона, докато Асад се стреми да балансира между Русия и Иран, която също оказва стабилна военна подкрепа за сирийския лидер.

Също така Асад се възползва от военната и дипломатическа сила на Русия, за да възпрепятства опитите на Турция да разшири присъствието си в Северна Сирия, където в някои региони все още има останали бунтовници. А голямата цел на Асад е именно да възстанови контрола си в цялата страна с помощта на Путин.

Цялата публикация може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 3 години
Както казва дъртият евреин : "не е важно как ще влезеш във една война , важното е как ще излезеш от нея "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
А хаповете? Не ги пропускай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
terziеv
преди 3 години
За руснаците не е изгодно конфликтът да приключи. Едно от големите предимства на американците е, че са постоянно са във война и винаги имат на разположение хиляди добре обучени ветерани, включително пилоти. Не си никаква военна сила, ако генералите ти са виждали война само на картинка в щаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
be_google
преди 3 години
Искам да потвърдя , че братушките са мноооого изнервени и си ге местят от крачол у крачол.....значи в тая връзка ми звъни оня таварищ Путин ми звънна по жиесема и вика Гугъла кажи по колко кинта на туба нафта да ти плащам азд на теб, щото вика тарифите вече са на минус и плащаме?! Викам бат Владе и по 5 кинта на туба 20л да МИ плащате приемам! ДАно и Лукойл и Шел и Мел и Еко и Меко да почнат на дават на хората по 5 лева на туба зареден бенц и дизел, само да има къде дза го слагаме щото и дефецит на туби имало..... а АКЦИЗИТЕ ----по колко ще НИ плаща министър Горан Черешаров???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
И защо се дърпа Асад след като ще получи милиарди,а и Путин какво ще спечели от всичкото това настояване не мога да разбера от статиятя.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още