IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Претовареният трафик забавя икономиката на градовете

Според ООН близо 1 млрд. души не разполагат с подходящи пътни мрежи, което възпрепятства достъпа им до основни услуги и може да задълбочи социалното неравенство

13:21 | 27.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличаващият се пътен трафик и лошото градско планиране могат да намалят възможностите на развиващите се страни и да блокират икономическия напредък в бързорастящите градове. Това сочи изследване на Световния институт за ресурси, цитирано от Ройтерс и БТА.

Със стичането на повече хора в градовете задръстените улици, скъпото всекидневно пътуване и недостигът на надеждни възможности за транспорт нарушават градската икономика и засягат качеството на живота, установяват експертите.

Градовете трябва да пренасочат вниманието си от ускоряването на трафика и намирането на повече превозни средства към осигуряването на първо място на достъпа за всички. Това изисква по-силна интеграция между ведомствата, планиращи транспорта, и строителните предприемачи.

Според доклада 56 процента от хората в Мексико сити нямат достатъчно възможности да стигнат до работното си място в сравнение с 42 процента от жителите на Йоханесбург.

Трафикът е хроничен проблем в много развиващи се градове, където често се отдава приоритет на икономическия растеж пред планирането и пропуските се усещат най-силно от бедните общности, отбелязва Алина Роча Менокал, старши научен сътрудник в Института за отвъдморско развитие.

Предвид прогнозите, че в градските райони ще живеят 55 процента от населението на планетата (а според ООН може да става дума за 68 процента към 2050 година), градовете търсят нови начини да се справят със съвременните проблеми.

Според Менокал обаче за подобряване на трафика и качеството на живот в градовете жизненоважно значение има намирането на нов начин на мислене.

В Мексико сити собствената кола е изключително ценен актив, тъй като показва и социално положение, допълва експертът. По думите й политиците трябва да се откажат от "бързите придобивки" от строителството на нови пътища и вместо това да се насочат към подобряване на основните системи на трафика.

Близо 1 милиард души не разполагат с подходящи пътни мрежи, което възпрепятства достъпа им до основни услуги и може да задълбочи социалното неравенство, според ООН. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 4 години
Голяма част от градската улична мрежа и инфраструктура ( както и междуградски магистрали ) могат да бъдат издигнати във въздуха на 100-200-300м височина, чрез комбинация от херметични водородни lift-power модули и електрически пропелери. По този начин огромна част от наземните градски площи ще се освободят и оформят като пешеходни / велосипедни зони, паркове, градини, заведения, шопинг-центрове и др. https://hytube.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още