IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоят ли на Либия сериозни смущения в добива на петрол?

Ако Халифа Хафтар остане без достатъчно финансови средства, за да поддържа сондажните инсталации и терминали, доставките на петрол могат да се сринат

09:30 | 28.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Добивът на петрол в Либия все още не е пострадал сериозно от напрежението между двете правителства в страната, дори когато цените на петролните пазари се повишиха на фона на страховете от евентуално прекъсване. 

Колкото по-дълго продължава вътрешнополитическия разрив в северноафриканската страна, толкова по-голямо ще е неговото влияние върху износните съоръжения и производството на петрол, пише Ник Кънингам за Oilprice, позовавайки се на коментар от страна на глобалната консултантска агенция Verisk Maplecroft.

Походът на Халифа Хафтар и неговата Либийска национална армия към Триполи очевидно е изгубил своята острота, поне засега.

В началото на военните действия Хафтар беше убеден, че ще постигне бърза победа, но отделните фракции успяха да се обединят около международно признатото правителство.

Забележително е, че на фона на тази ситуация, съществуват малко на брой сигнали за понижаване на добива на петрол при сондажните съоръжения, които в своята по-голяма част са отдалечени от столицата.

И все пак в миналото Либия е преживявала мащабни прекъсвания на добива, предизвикани от по-незначителни събития.

Именно войската на Хафтар осигурява необходимата сигурност относно дейността на петролните съоръжения, гарантирайки тяхната експлоатация. Но колкото по-дълго време продължава вътрешнополитическата криза, толкова повече се увеличава вероятността добивът да бъде прекъснат.

либия либия

Либийската национална армия поддържа стабилни сондажните полета в Либия, като за тази си дейност получава финансови средства от правителството в Триполи. Ако проблемът между двете фракции се задълбочи, е много вероятно плащанията да бъдат преустановени, което ще доведе до прекъсване на сондажната дейност.

Евентуалното спиране на паричния поток насочен от Триполи към Либийската национална армия ще отслаби влиянието на Хафтар върху местните милиции, които охраняват сондажните съоръжения, смята Хамиш Кинеар, старши анализатори във Verisk Maplecroft.

Според агенцията сериозно прекъсване на доставките може да стане факт, ако бъде засегнат някои от износните терминали по крайбрежието.

Голяма част от шестте терминала се намират под контрола на Хафтар, като единствено това при Зауия все още се управлява от легитимното правителство. Ако действията срещу Триполи се окажат безуспешни, Либийската национална армия може да пренасочи своя фокус към Зауия, чийто производствен капацитет ще помогне на Хафтар да стабилизира петролните доставки.

Несигурността около офанзивата срещу Триполи ще увеличи рисковете от нарушения при всички етапи от веригата на доставки, въпреки че за момента „петролът продължава да тече“, заключва Кинеар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още