IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Православните християни по света посрещнаха Възкресение Христово под блокада

Държавни ръководители в Европа, Близкия изток и Африка призоваха хората да не ходят в църквите, за да предотвратят разпространение на коронавируса

10:54 | 19.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Православните християни по света празнуват Възкресение Христово, най-важния празник в календара им, на фона на серия от ограничения и забрани, предава ВВС.

Държавни ръководители в Европа, Близкия изток и Африка призоваха хората да не ходят на служба от опасение, че това може да доведе до рязък ръст на заразените с коронавирус.

В Грузия обаче богомолците могат да посещават църквите.

Традиционната церемония по слизането на благодатния огън се състоя в полупразния храм на Гроба Господен в Ерусалим.

Църквата беше затворена миналия месец и само неколцина православни духовници, някои от които носеха черни маски, получиха разрешение да присъстват на церемонията в събота.

По традиция свещ се запалва с благодатния огън в криптата на храма на Гроба Господен от гръцкия православен патриарх Теофил III като символ на възкресението на Исус.

Вместо огънят да бъде предаден на хиляди богомолци, този път на церемонията присъстваха само арменският православен патриарх, четирима помощници и коптски и сирийски архиепископи, съобщават израелски медии.

Църковните камбани зазвъняха и огънят беше изнесен от църквата от Теофил III и други духовници, за да бъде отнесен до летище „Бен Гурион“ близо до Тел Авив и пренесен в десет страни.

За първи път от дълго време насам българска делегация не пътува до Ерусалим, за да донесе Благодатният огън у нас.

Как посрещнаха Възкресение Христово православните християни по света?

Руската православна църква се съгласи да прекъсне ежегодните си традиции и призова милиони вярващи да не отиват в храма. Обикновено богомолците присъстват на процесии късно вечерта, за да получат благословия. Тази година бяха отслужени служби само в присъствието на свещеници и други духовни лица.

В Украйна представители на органите на реда бяха разположени близо до църквите в столицата Киев и в други градове, за да предотвратят струпването на голям брой вярващи.

В Гърция властите използваха дронове, за да наблюдават ситуацията. Блокирани бяха пътища, за да се предотврати обичайното пътуване на милиони хора в провинцията и към островите.

Когато Благодатният огън пристигна в Атина в събота вечер, той беше приет от Йерусалимската патриаршия в гръцката столица и не беше раздаден в други храмове.

Църквата подкрепи забраната, а хиляди полицаи бяха разположени, за да попречат на гърците да използват празника като повод да посетят близки или второто си жилище.

Благодатният огън беше отнесен вчера и в църквата „Рождество Христово“ в палестинския град Витлеем в окупирания Западен бряг.

Египетският коптски патриарх Тавадрос II отслужи служба на Разпети петък без богомолци в манастир в североизточната част на Кайро. Службата беше излъчвана на живо по телевизионни канали на коптските православни християни, а на кадрите се виждаше, че духовниците са на разстояние един от друг, за да предотвратят разпространението на COVID-19.

В Румъния на хората беше забранено да напускат дома си, за да получат благодатния огън в нощта на Възкресение Христово или да си вземат нафор, напръскан със светена вода и вино, каквато е традицията.

Огънят обаче ще бъде раздаден до домовете на вярващите, които са го поискали. Президентът Клаус Йоханис призова румънците да се откажат от събиранията с роднини, за да предотвратят разпространението на вируса.

Църквите в Сърбия и Черна гора поискаха от богомолците да празнуват Великден у дома. Но Православната църква на Северна Македония съобщи, че няма да използва принуда, за да попречи на хората да отидат на църква.

Защо е различно в Грузия?

В Тбилиси никога не е било толкова тихо. Правителството забрани движението на всички частни автомобили преди Великден. Гробищата, които грузинците по традиция посещават в понеделник след празника, също са затворени.
За нарушителите на закона за извънредното положение, който наред с останалите ограничения забранява и събиранията на повече от трима души, са предвидени солидни глоби от почти 900 евро.

Въпреки това много грузинци се питат защо правителството направи изключение за Православната църква. Хиляди хора продължават да се молят свободно в храмовете в страната след началото на кризата.

Църквата отказа да промени обичаите си, свещениците продължават да дават свето причастие от обща лъжица. Най-малко двама духовници вече са дали положителен резултат за COVID-19, но великденската служба се състоя.

Богомолците бяха посрещнати в катедралата „Света Троица“ в Тбилиси въпреки наложения вечерен час. Здравните власти в страната призовават гражданите да се вслушат в науката в името на родината си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ти черкува ли се православни другарю ?! ... виж , тази лепенка е само за теб ... да украсиш голфа ... :)))https://imall.com/product/Three-Ratels-TZ-314-10.38-15cm-11.51-2-pieces-There-was-no-such-shit-with-me-USSR-leader-Stalin-decal-car-sticker-wall-lapt/aliexpress.com/32829591021/568-10779728/en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Православните християни по света посрещнаха Възкресение Христово под блокада Коронобесието,командно-щабно учение на Дълбоката държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още