IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популисти и авторитарни лидери управляват 70% от най-големите икономики в света

Анализ на Bloomberg Economics показва, че новата политическа тенденция е отговорна за забавянето на ръста на световната икономика

15:53 | 22.03.19 г. 1
<p>
	Лидерът на крайнодясната френска партия &quot;Национален фронт&quot; Марин льо Пен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на крайнодясната френска партия "Национален фронт" Марин льо Пен. Снимка: Ройтерс

Почти 70% от икономиките на най-големите държави в света са под контрола на популистки правителства и недемократични режими, показва анализ на Bloomberg Economics. 

Драматичната промяна за страните от Г20 - от само 33% от общото им производство през 2016 г. - отразява отчасти избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. През 2018 г. популистите завзеха и правителствата в Италия и Бразилия. В дългосрочн план основен фактор е възходът на Китай и растежът на икономиката ѝ.

Финансовата криза ускори издигането на по-екстремна форма на политика както вляво, така и вдясно заради гнева от страна на гласоподавателите поради нарастващата безработица, строгите икономии и неравенството.

Промяната в политическото мислене също оказа влияние върху икономическите политики, а според Bloomberg Economics съществуват „увеличаващи се признаци, че лошите политики вредят на растежа“.

Последният анализ на глобалния брутен вътрешен продукт сочи растеж от 2,1% за първото тримесечие на годината, което е най-слабият темп след финансовата криза от 2008 г.

В допълнение към протекционизма и щетите върху глобалната търговия, един от основните примери в това отношение е Италия, където коалиционното правителство предизвика разпродажба на държавни облигации заради своя подход към финансовата политика, което постави страна в условия на рецесия.

Други правителства отчитат политическите ветрове и това, което смятат за негативна последица за икономиките. Френският финансов министър Брюно льо Мер използва председателството на Франция на Г-7, за да прокара идеята за наложителни реформи.

В неотдавнашно интервю Льо Мер предупреди, че „ако не измислим нов капитализъм, абсурдните икономически решения ще спечелят и ще ни отведат в рецесия“.

Според Bloomberg Economics рискът в това отношение продължава да съществува: „ако глобалният растеж се забави по-рязко, отколкото очакваме, антагонистичните и вглъбени лидери на големите икономики няма да бъдат в състояние да координират своя отговор“.

Bloomberg Economics дефинира популистките лидери като „обещаващи да защитават хората срещи корумпираните елити, да предлагат прости решения срещу сложни политики и да защитават националното единство“ вместо международно участие.

Към тази дефиниция Bloomberg поставя Бразилия, Индия, Италия, Мексико, Турция и САЩ, докато според класификациите на Freedom House Китай, Русия и Саудитска Арабия спадат към недемократичната категория на популизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Ами то и ние сме в числото само дето сме нищожно малки като икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още