IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината големи IPO-та за годината се търгуват под цената на листване

Скромното представяне на акциите е факт въпреки силната година за световните пазари на ценни книжа

11:21 | 29.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Половината от компаниите, които са събрали над 1 млрд. долара от първични публични предлагания (IPO) тази година, сега се търгуват под цената на листване въпреки доброто представяне на пазарите по света.

Сред тях са и популярни марки като британската компания за доставки Deliveroo, производителят на ядково мляко Oatly и индийският платежен гигант Paytm, посочва Financial Times.

Тяхното по-слабо представяне повдигна въпроси за оценките на компаниите, давани от големите инвеститори като SoftBank и Warburg Pincus или от банки, сред които Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Според данни на Dealogic 49% от 43-те IPO-та, събрали над 1 млрд. долара тази година в Лондон, Хонконг, Индия и Ню Йорк, се търгуват под цената на листване. За сравнение, от публичните предлагания през 2019 г. 33% са под тази цена година след излизането си на пазара. При тези от 2020 г. година по-късно делът им е 27%.

Скромното представяне на акциите е факт въпреки силната година за световните пазари на ценни книжа. Индексът S&P 500 в Ню Йорк достигна възвръщаемост от 24% и рекордна година за IPO-тата, събрали 330 млрд. долара от началото на годината, показват данни на EY.

Акциите на Paytm поевтиняха с над 40% през първите два дни на търговия и отчетоха най-голямото обезценяване в първи ден на търговия за голямо листване тази година. Това превърна компанията в един от най-лошите дебюти на индийски акции в историята. Финтех групата, която събра 2,5 млрд. долара и бе оценена на 20 млрд. долара, в момента е с пазарна капитализация от 15 млрд. долара.

Книжата на Deliveroo пък понижиха цена с 26% през първия си ден и все още се намират под цената на листване. Тези на китайската Didi Chuxing, търгувани в Ню Йорк, също са надолу с над 40%.

Инвеститорите са вложили над 2 трлн. долара във фондове за частен капитал през последното десетилетие в търсене на по-голяма възвръщаемост, отколкото на публичния пазар. Но от 2009 г. възвръщаемостта по американския публичен капитал е еднаква с тази от изкупуванията при около 15%, показват данни на консултантската компания Bain.

Това доведе до натиск върху частните фондове за „рециклиране“ на капитала си и по-бързо придвижване към следваща сделка.

Според Ричард Кормак от Goldman като цяло широкият IPO пазар се представя добре въпреки някои очевидни отклонения. „Не съм съгласен с обвиненията, че има масово неправилно ценообразуване“, допълва той.

По думите на Джеймс Флеминг от Citigroup е очевидно, че тази година е имало редица големи листвания, които са се представили по-слабо от очакванията. Но според него с тенденцията за затягане на паричната политика се наблюдава намаляване на риска при компаниите с голям растеж и обръщане на предпочитанията от растежа към стойността. Това, по думите му, е довело до обезценяване на много акции, не само от IPO-та. 

Това обаче изглежда не се е отразило на желанието за излизане на пазара. „По света досега не сме виждали издадени ценни книжа за над 1 трлн. долара за година. Миналата година имахме ценни книжа за 1,1 трлн. долара, издадени по време на Covid. Не смятах, че отново ще видим тези числа, но ето ни, приближавайки 1,5 трлн. долара към Деня на благодарността“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още