IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожарите в Амазония свиха одобрението за Жаир Болсонаро

Нивото на неодобрение на Болсонаро е два пъти над това на предшествениците му Фернанду Енрике Кардозу, Луиз Инасио Лула да Силва и Дилма Русеф

09:25 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Популярността на бразилския президент Жаир Болсонаро пострада заради поведението му в рамките на спора за сериозните пожари в тропическите гори на Амазонка. 38 процента от бразилците отхвърлят неговата политика и поведението му, показва проучване на Института Datafolha по поръчка на вестник Folha de São Paulo.

Това е ръст от пет процентни пункта в сравнение с юли, пише вестникът. Също така броят на бразилците, които са съгласни с политиката на крайно десния президент, е спаднал в периода от 33 на 29 процента

Според авторите на изследването над 50 процента от бразилците не одобряват начина на действие на Болсонаро спрямо пожарите в Амазония.

Нивото на неодобрение на Болсонаро е два пъти над това на предшествениците му Фернанду Енрике Кардозу, Луиз Инасио Лула да Силва и Дилма Русеф в същия момент от първите им мандати.

Президентът отхвърли резултатите.

Според същия институт, който заяви, че ще бъда победен, ако изборите бяха днес, загубих изборите през 2018 година, написа той в Twitter.

В Бразилия в момента бушуват най-големите горски пожари от години. От януари насам броят на пожарите и заплахите за пожари в най-голямата страна в Южна Америка е нараснал спрямо същия период на миналата година с 82%, показват данни на бразилската космическа агенция INPE от неделя. Общо са регистрирани над 79 000 пожара. В повечето случаи е засегната частна собственост, но също така пожари има и в природни резервати и населявани от коренното население земи.

Наред с други неща, Болсонаро твърди, че неправителствени организации (НПО) може нарочно да разгарят горските пожари, за да си отмъстят за свиването на публичните средства и да дискредитират правителството му. Президентът отказа и предложението за чужда помощ при противопожарните действия. 

Наред с продължаващата огнена стихия изследването е било направено, след като синът на държавния глава бе назначен за посланик в САЩ и избухна публичният му спор с френския президент Еманюел Макрон. Тези две действия също предизвикаха силно неодобрение у населението.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още