IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от BlackRock фонд ще инвестира 500 млн. долара за защита на климата

Най-големият мениджър на активи ще предостави първите 100 млн. долара от финансирането за инициативата Партньорство за финансиране на климата

11:28 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подкрепяна от BlackRock група възнамерява да набере 500 млн. долара за фонд за частен капитал, който ще инвестира в инфраструктура, свързана с борбата с климатичните промени в развиващите се икономики, съобщава Ройтерс.

Най-големият мениджър на активи ще предостави първите 100 млн. долара от финансирането за инициативата Партньорство за финансиране на климата (Climate Finance Partnership-CFP), създадена през 2018 г. от Франция, Германия и благотворителната фондация Hewlett and Grantham. 

Финансирането от страна на BlackRock ще премине към „транш за първа загуба“, който ще поеме всички първоначални загуби - предпазна мярка за други потенциални инвеститори, които могат да помогнат на фонда да набере още 400 млн. долара.

CFP ще насочи средствата към възобновяемата енергия, енергийната ефективност, както и към решенията за съхранение на енергия и електрическия транспорт. Поне една четвърт от инвестициите ще са планирани да се влеят в страни от Африка, а останалите – към страни в Югоизточна Азия и Латинска Америка.

Инициативата е част от мащабното преструктуриране, започнато от BlackRock, което е свързано с всички активи, в които мениджърът има дял или контролира. Промяната във фокуса на BlackRock цели загърбване на изкопаемите горива и стимулиране чрез инвестиции на развитието на чисти енергийни източници, промяна в социалните нагласи относно климатичните промени и по-голямата ангажираност на бизнеса и обществеността по тези въпроси.

По-рано този месец изпълнителният директор на BlackRock Лорънс Финк изпрати писмо до топ мениджърите на компаниите, в които дружеството има дял, призовавайки ги да се ангажират по-сериозно със защитата на климата и околната среда.

Франция и Германия ще инвестират 30 млн. долара при първоначалното набиране на средства за фонда, докато фондацията Hewlett and Grantham и фондът Jeremy and Hannelore Grantham Environmental Trust ще предоставят съответно 10 млн. долара и 7,5 млн. долара.

Членовете на CFP обещаха да помогнат за набирането на допълнителен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още